Menu

Oranje sparrenhoutzwam (Pycnoporellus fulgens)

(c) Rita Sikkema (1) & Sjoerd Greydanus (2-3)

In het Drents-Friese Wold vindt Rita Sikkema ieder jaar bijzondere soorten, en in 2024 was het weer raak. Op een omgevallen, sterk verweerde stam van een spar zag ze vanaf het fietspad iets oranjes oplichten. Gelukkig waren aan de zijkant van het vruchtlichaam een paar duidelijke hoedjes te zien, anders zou het lastig geweest zijn om in de ietwat verfrommelde, behaarde klont een houtzwam te herkennen. Ze plaatste een foto op waarneming.nl, en kreeg al snel antwoord van Peter Hauwert die deze houtzwam al talloze malen in Drenthe had gevonden: de oranje sparrenhoutzwam.

De combinatie van de helder oranje kleur en het behaarde vruchtlichaam lijkt de houtzwam gemakkelijk herkenbaar te maken. Bestaat er twijfel, dan biedt een druppeltje KOH uitkomst, want het vruchtlichaam kleurt daardoor helder bloedrood (foto 3).

De oranje sparrenhoutzwam is een nieuwkomer in Nederland. Weliswaar is de soort wijdverbreid in Europa, maar Nederland lijkt pas aantrekkelijk voor de zwam te zijn geworden door de grootschalige naaldhoutkap waarbij vaak stammen of andere delen van gekapte sparren blijven liggen. Tot nu toe komen de meeste meldingen uit Drenthe, en daarom is te verwachten, dat de soort ook in de zuidoostelijke bosgebieden van Friesland voor zou kunnen komen.

De oranje sparrenhoutzwam groeit samen met de roodgerande houtzwam (Fomitopsis pinicola). Ook op de sparrenstam waar deze eerste melding gevonden werd, groeiden enkele vruchtlichamen van de roodgerande houtzwam. De laatste soort is de laatste jaren sterk toegenomen.

Behalve op sparren kan de oranje sparrenhoutzwam ook op hout van andere naaldbomen en van loofbomen voorkomen.

Zie ook:

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Pycnoporellus fulgens per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Pycnoporellus fulgens
Nederlandse naam: Oranje sparrenhoutzwam
Friese naam: Oranje spjirrehoutswam
Aantal meldingen: 1
Aantal kilometerhokken: 1
Eerste melding: 06-10-2024, 218-549, Appelscha, Drents-Friese Wold
Laatste melding: 06-10-2024, 218-549, Appelscha, Drents-Friese Wold
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeer zeldzaam
In Fries basisregister: nee