Menu

Priemharig korstje (Subulicystidium longisporum)

(c) Bregtje Miedema

Wazig wit weefsel op verrot loofhout, meer valt er over het priemharig korstje niet te beschrijven. Ook bij deze korstzwam zit de schoonheid van binnen. Het oppervlak van het priemharig korstje is bezet met kristallijne cystiden die onder een loep als haartjes ogen.

Van het priemharig korstje komt ook een ongeslachtelijk stadium voor. Dit stadium bestaat uit zeer kleine witte bolletjes en lijkt op het oog op het ongeslachtelijke stadium van de korreltjeszwam (Bulbillomyces farinosus). Het ongeslachtelijke stadium van het priemharig korstje heeft echter stekels. Met een handloep zijn deze niet altijd goed zichtbaar, maar onder de microscoop zijn deze duidelijk herkenbaar als de cystiden (foto 4 en 5).

Het priemharig korstje wordt voornamelijk op loofhout gevonden. Het is een soort die de laatste jaren sterk in Nederland lijkt te zijn toegenomen. Ook in Friesland komt het onopvallende korstje waarschijnlijk meer voor dan alleen in Westerburen.

De anamorf van het priemharig korstje is binnen Nederland nog niet vaak gemeld, waardoor het te boek staat als uiterst zeldzaam. In Friesland werd deze voor de eerste keer in 2018 tijdens een excursie van de Paddenstoelenwerkgroep Friesland in het park van de Fogelsanghstate in Veenklooster gevonden.

Zie ook:

(c) Bregtje Miedema

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Subulicystidium longisporum per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Subulicystidium longisporum
Nederlandse naam: Priemharig korstje
Friese naam: Priemhierich koarstswamke
Aantal meldingen: 12
Aantal kilometerhokken: 9
Eerste melding: 28-09-2016, 202-591, Westerburen, Keatlingwier/Westerburen/Âldwâldmersyl
Laatste melding: 10-03-2024, 193-589, Rinsumageest, Geastmer bosk
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeldzaam
In Fries basisregister: nee