Menu

Blauwe korstzwam (Terana caerulea)

(c) Frans Ozinga (1-2) & Jan van der Sluis (3)

Op oudejaarsdag 2017 was ik bij vrienden uitgenodigd voor een eindejaars oliebol. Met z’n allen stonden we gezellig buiten bij de houtkachel of onder de overkapping, toen me gevraagd werd even mee te komen: mijn vriend had iets dat interessant zou kunnen zijn.

Omdat er ook kleine kinderen rondliepen en de tuin aan een vijver grensde, was een oud kastanjehouten hekje voor de afscheiding in ere hersteld. Op dat hekje zat een blauw plakkaat van wel zo’n 20 cm lang. Ik had deze nog nooit eerder waargenomen, maar wist dat het onmiskenbaar de blauwe korstzwam was. Sommige paddenstoelen maken bij het bladeren in boeken zo’n indruk, dat je in het veld meteen de goeie naam te pakken hebt. Toen het hekje in een achterafhoekje in de tuin lag weg te kwijnen, waren er bladeren van een berk op gevallen. Die bladeren werden door de korstzwam, samen met het hout, keurig ingepakt (foto 1).

De blauwe korstzwam is een soort die van warmte houdt. In Noord-Europa komt hij uiterst zelden voor, in Nederland is hij zeldzaam. De meeste vondsten worden gemeld uit het zuidwesten van Nederland. In Friesland is er al een melding uit 1923, en de eerstvolgende keer was in 2000 in de omgeving van Nieuwehorne.

En misschien mede dankzij de warme periodes in 2017 en 2018 is deze opvallende korstzwam in beide jaren gemeld.

(c) Frans Ozinga

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Terana caerulea per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Terana caerulea
Nederlandse naam: Blauwe korstzwam
Friese naam: Blauwe koarstswam
Aantal meldingen: 4
Aantal kilometerhokken: 4
Eerste melding: 25-11-2000, 199-551, Nieuwehorne, Nieuwehorne
Laatste melding: 16-11-2018, 174-558, Sneek, Burgemeester Rasterhoffpark
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeer zeldzaam
In Fries basisregister: Categorie 4 - Overige aandachtsoort