Menu

Melig dwergkorstje (Trechispora farinacea)

trechispora_farinacea_001.jpg
(c) Frans Ozinga

Het melig dwergkorstje dankt zijn naam aan het feit, dat deze korstzwam een dunne witte laag over zeer verrot hout vormt, waardoor op afstand het hout met meel bestoven lijkt. Van dichtbij is met een loep te zien, dat het vruchtlichaam eigenlijk is opgebouwd uit zeer kleine, fijne witte stekeltjes.

Het grappige is, dat deze stekeligheid zich ook op de sporen voortzet; ook de sporen zijn bedekt met fijne, korte stekels. Door deze combinatie van kenmerken is het melig dwergkorstje een relatief eenvoudig te herkennen soort.

Het melig dwergkorstje lijkt weinig voorkeur te hebben voor een type hout; het komt vooral op hout van loofbomen voor, maar in Friesland is ook een melding van naaldhout. De enige voorkeur die dit dwergkorstje heeft, is dat het hout zich in een vergevorderd, zo niet het laatste stadium van afbraak moet bevinden.

Het melig dwergkorstje wordt als een zeer algemene soort beschouwd, die ook geen voorkeur voor een bepaald biotoop heeft. Bij gericht zoeken zou dan ook het aantal meldingen in Friesland veel groter moeten worden.

Zie ook:

(c) Frans Ozinga

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Trechispora farinacea per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Trechispora farinacea
Nederlandse naam: Melig dwergkorstje
Friese naam: Moalich dwerchkoarstke
Aantal meldingen: 52
Aantal kilometerhokken: 39
Eerste melding: 14-09-1982, 215-549, Appelscha, Drents-Friese Wold
Laatste melding: 13-04-2024, 191-572, Earnewâld, It Wikelslân
Zeldzaamheidsklasse (Frl): vrij zeldzaam
In Fries basisregister: nee