Menu

Gewoon donsvoetje (Tubaria furfuracea)

(c) Sjoerd Greydanus

Het gewone donsvoetje is een zeer algemene paddenstoel die door heel Friesland verspreid voorkomt. Deze saprofyt kan op verschillende subtraten voorkomen, variërend van houtsnippers en (ondergronds) hout tot planten- en bladafval en dode grasstengels. Daarnaast kan deze plaatjeszwam bijna het gehele jaar door gevonden worden. Alleen in de zomer is het gewoon donsvoetje vaak afwezig.

Het gewone donsvoetje is, indien vers, in zijn geheel oranjebruinachtig gekleurd. Het hoedje kan al snel bleek opdrogen. Meestal is hij in het veld gemakkelijk te herkennen aan de relatief wijduiteenstaande lamellen. Vaak bevinden zich aan de hoedrand schaarse velumresten. Op de steel zijn deze als een erg vluchtige ringzone achtergebleven.

Vroeger werden er een drietal soorten donsvoetjes onderscheiden, waaronder het winterdonsvoetje (Tubaria hiemalis). Omdat de onderlinge verschillen zeer miniem zijn, lijkt er geen reden te zijn om dit onderscheid in soorten te maken. Het winterdonsvoetje is nu een variëteit van het gewone donvoetje (Tubaria furfuracea var. hiemalis). In praktijk wordt deze variëteit dan onderscheiden op het voorkomen in de winter, maar microscopisch is deze variëteit te herkennen aan de opgezwollen top van de cheilocystiden.

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Tubaria furfuracea per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Tubaria furfuracea
Nederlandse naam: Gewoon donsvoetje
Friese naam: Gewoan dûnsfuotsje
Aantal meldingen: 1055
Aantal kilometerhokken: 572
Eerste melding: 01-09-1951, 181-607, Ameland
Laatste melding: 28-02-2024, 203-570, Drachten, Noorderdwarsfeart
Zeldzaamheidsklasse (Frl): algemeen
In Fries basisregister: nee