Menu

08 juli 2017 - Struikelen over bekerzwammen

(c) (c) Sjoerd Greydanus

Een zware regenbui leek eerst de excursie in het water laten vallen, maar gelukkig hield het regenen na een kwartier op en bleef het tijdens de excursie droog. Het doel was het begrazingsgebied, omdat de Schotse Hooglanders goed hun best doen en er nog gedeeltes waren die niet door brandnetels overwoekerd werden. Toch moest ook hier zo nu en dan tussen de planten en het gras gezocht worden.

Al snel werden enkele vezelkoppen gevonden. Veel vezelkoppen moeten voor de zekerheid altijd microscopisch gecontroleerd worden, maar de witte en lila satijnvezelkop zijn onmiskenbaar. Meestal staan ze door elkaar heen. Vroeger werden ze beschouwd als één soort, nu worden de witte satijnvezelkop (Inocybe geophylla) en de lila satijnvezelkop (Inocybe lilacina) (foto 1) als aparte soorten erkend.

De zilversteelvezelkop (Inocybe curvipes) (foto 2) heeft zijn naam te danken aan de lichte steel met een zilverachtige glans. De soort is redelijk algemeen in Friesland.

Na een half uur werd een gedeelte met hazelaars bereikt. Eronder was de grond nauwelijks bedekt met planten, en al snel werden op de kleiïge, donkere bodem enkele bekerzwammen gevonden. Bekerzwammen zijn een lastige groep, vooral omdat er veel bodembewonende bekerzwammen zijn. Veel van deze bekerzwammen variëren in kleur van lichtgeel tot donkerbruin. Enkel bekerzwammen kenmerken zich doordat ze bij beschadiging vocht afscheiden. Ook deze bekerzwammen scheidden vocht af. Na microscopisch onderzoek werd bevestigd, dat het om de gewone melkbekerzwam ging (Peziza succosa) (foto 3). Deze bekerzwam groeide in groepjes over enkele vierkante meters verspreid op de kale grond.

Naast de gewone melkbekerzwam groeide ook het gekarteld leemkelkje (Tarzetta catinus) (foto 4) op de grond. Het gekarteld leemkelkje is in eerste instantie te herkennen aan de fraaie gekartelde rand. Verder heeft de soort vaak een steel die soms vrij lang kan zijn.

Ook het dottergeel borstelbekertje (Cheilymenia vitellina) (foto 5) had er een groeiplaats gevonden. Meer dan een bekertje is het een klein schijfje dat vooral vanwege zijn felgele kleur opvalt. De rand is met dunne haartjes bezet.

Statistiek
Kilometerhok: 182-581
Aantal soorten: 24
Nieuw voor kilometerhok: 16
Nieuw voor Leeuwarder bos: 10