Menu

15 april 2018 - Oranje in het bos

(c) (c) Sjoerd Greydanus

Langzamerhand begint het Leeuwarder Bos weer groen te worden, maar voordat het Leeuwarder Bos weer deels met brandnetels overwoekerd is, worden de restanten van vorig jaar nog afgebroken door schimmels. De vroege lente is altijd de juiste tijd om het oranje brandnetelschijfje (Calloria neglecta) in volle glorie te zien. De kale bruine stengels kleuren dan bijna in hun geheel oranje, vooral na een regenbui (foto 1). Zodra het warmer en droger wordt, verwelken de schijfjes tot vage oranje vlekjes.

Ook veel houtzwammen starten hun groei in het voorjaar, en als het pas heeft geregend, zien de vruchtlichamen er fris uit. Op een tak van een omgevallen Prunus had de boomgaardvuurzwam (Phellinus tuberculosus) enkele vruchtlichamen in een rij gevormd. De boomgaardvuurzwam is gebonden aan Prunus-soorten, en zoals zijn wetenschappelijke naam al aangeeft, is deze paddenstoel geen welkome gast in boomgaarden (foto 2).

Papierzwammetjes (Byssomerulius corium) hebben in het voorjaar vaak dunne takken en twijgen in het geheel overwoekerd. De flexibele dunne vruchtlichamen zijn aan de onderzijde enigszins plooivormig (foto 3). Op dikkere takken groeide massaal het kleinsporig kogelzwammetje (Hypoxylon howeanum) (foto 4). Bruingekleurde kogelzwammetjes zijn lastig van elkaar te onderscheiden, maar deze soort heeft als enige sporen met een gemiddelde lengte onder de 10 um. Hij komt voor op takken van verschillende boomsoorten, maar voornamelijk op kleigrond.

Oesterzwammen zijn typische winterpaddenstoelen, die ook nog in het voorjaar aangetroffen kunnen worden. Alleen in het voorjaar moet men geluk hebben, omdat met name ook slakken weer actief beginnen te worden en vaak de oesterzwammen al hebben opgegeten, voordat een mycoloog deze kan bewonderen. De vroege franjehoed (Psathyrella spadiceogrisea is vaak één van de eerste franjehoeden (foto 5). Eigenlijk is het een franjehoed die het gehele jaar door gevonden kan worden. De vroege franjehoed is variabel van vorm, maar de gewimperde snede is vaak al een eerste aanwijzing voor deze soort. De lamelsnede is namelijk dicht bezet met cystiden die onder de microscoop ballonvormig zijn. Verder groeide op een bemoste populierstam een groep bundelmosklokjes (Galerina marginata) (foto 6).

Zie ook...

Statistiek
Kilometerhok: 182-581
Aantal soorten: 27
Nieuw voor kilometerhok: 4
Nieuw voor Leeuwarder bos: 2