Menu

05 mei 2018 - Aan de finish wacht de beloning

(c) (c) Sjoerd Greydanus

Hoewel het vooraf nog geregend had, was al snel duidelijk, dat ook in het Leeuwarder Bos het aantal paddenstoelen erg schaars was, net als in de rest van Friesland. Tijdens de excursie scheen de zon fel, waardoor de enkele plaatjeszwammen die werden gevonden, al uitgedroogd leken.

Bovendien hadden de verbleekte grote viltinktzwammen (Coprinellus domesticus) ook te lijden onder vraat van insecten en slakken. Deze relatief forse inktzwammen groeiden op verschillende plekken in het Leeuwarder Bos (foto 1).

Vervolgens werd naarstig gezocht naar houtzwammen en ascomyceten in een strook met veel hazelaars. De gladde kogelzwam (Hypoxylon fuscum) groeide op enkele hazelaartakken. Het doorzettingsvermogen leverde vooral veel uitgedroogde paddenstoelen op, maar op een half verrot takje ook nog de gewone boomwrat (Lycogala epidendron) (foto 2).

Pas aan het einde van de excursie, terwijl iedereen al zuchtte onder de hitte, werden de toppers van de excursie gevonden. Op een bult houtsnippers stonden, bijna in schutkleur, massaal voddenbekerzwammen (Peziza ampliate) (foto 3). En zowaar bleken in de buurt nog meer zeer verse paddenstoelen te staan, zoals de fraaie peksteel (Polyporus badius) (foto 4). De peksteel wordt beschreven als een soort voor klei, maar komt in Friesland verspreid voor en is ook gemeld van zandgronden.

Enkele waargenomen soorten...

Statistiek
Kilometerhok: 183-582 / 182-582
Aantal soorten: 21 / 4
Nieuw voor kilometerhok: 20 / 1
Nieuw voor Leeuwarder bos: 2 / 0