Menu

21 december 2019 - Gele kussentjes

(c) Sjoerd Greydanus

Zoals verwacht kom je in de wintermaanden vaak het gewoon fluweelpootje (Flammulina velutipes) tegen. De felgekleurde oranje hoeden vallen natuurlijk ook al van verre op.

Tot nu toe is in het Leeuwarder bos alleen nog het gewoon fluweelpootje gevonden (foto 1). Hoewel zijn dubbelganger het langsporig fluweelpootje (Flammulina elastica) tot nu toe vooral in het noordelijk deel van Friesland is geregisteerd, lijkt deze in het Leeuwarder bos te ontbreken. De andere typische winterpaddenstoel, namelijk de gewone oesterzwam (Pleurotus ostreatus), werd slechts op één plek gevonden (foto 2).

Dankzij het vele dode hout groeien in het Leeuwarder bos paddenstoelen het gehele jaar door. En dan met name op beschutte plekken is er een grote kans om de kleine breedplaatmycena (Mycena speirea) te vinden (foto 3). Zoals de naam al aangeeft is de soort vooral te herkennen aan de wijd uiteenstaande lamellen. De kleine breedplaatmycena komt overal voor waar de dood ligt, maar voelt zich ook erg thuis in jonge bosaanplant. Deze kleine mycena is dan ook één van de talrijkst voorkomende mycena's in het Leeuwarder bos.

En niet alleen boven de grond, maar ook onder de grond schijnt veel dood hout voor te komen. De penwortelfranjehoed (Psathyrella longicauda) maakt hiervan volop gebruik (foto 4). Franjehoeden zijn fragiele soorten, maar wie de penwortelfranjehoed voorzichtig behandelt, kan de lange, stevige penwortel uitgraven.

De gele kussentjeszwam (Hypocrea aureoviridis) werd tijdens deze excursie op verschillende plekken gevonden. De gele kussentjeszwam begint zijn leven als een plat geel schijfje. Naarmate hij volwassen wordt, verschijnen er groene stippen die zich langzamerhand uitbreiden en uiteindelijk het hele schijfje bijna groen kleuren. Dit is de kleur van de rijpe sporen. (foto 5 en 6). Verder werd voor het Leeuwarder bos nog een nieuwe ascomyceet gevonden: het gewoon waterkelkje (Hyaloscypha fuckelii).

Enkele waargenomen soorten:

Statistiek
Kilometerhok: 182-581
Aantal soorten: 29
Nieuw voor kilometerhok: 1
Nieuw voor Leeuwarder bos: 1