Menu

13 april 2019 - Een inktzwam maakt het voorjaar

(c) Sjoerd Greydanus

In het voorjaar is er altijd de hoop op specifieke voorjaarssoorten, zoals morieljes en kluifjeszwammen, maar de meeste soorten komen niet op klei voor. In het Leeuwarder bos ploppen na een regenbui altijd de inktzwammen als eerste soorten uit de grond, en dus ook in het voorjaar.

De grote kale inktzwam (Coprinopsis atramentaria) groeit meestal op ondergronds hout, maar zo nu en dan kom je deze soort op stronken voor, eveneens in bundels. (foto 1)

Naast de grote kale inktzwam werden de zwerminktzwam (Coprinellus disseminatus), de grote viltinktzwam (Coprinellus domesticus) en de gewone glimmerinktzwam (Coprinellus micaceus) gevonden, soorten die overal het gehele jaar door in het Leeuwarder bos aangetroffen kunnen worden.

Ook de bleke franjehoed verschijnt altijd vroeg in het voorjaar. De bleke franjehoed (Psathyrella candolleana) is vaak in eerste instantie te herkennen aan de bleekgeel gekleurde hoed met franjes aan de rand. De paddenstoelen staan vaak in kleine groepjes gezellig bij elkaar. Microscopische controle is bij franjehoeden aan te raden, en dan kenmerkt deze soort zich door de relatief kleine sporen en het ontbreken van pleurocystiden. (foto 2)

Ook tijdens deze excursie leverde het oprapen en omdraaien van takken en takjes weer vele soorten op. Het verkleurend vlieskelkje (Hymenoscyphus imberbis) groeit vaak op els. Het kortgesteelde kelkje verkleurt sterk rood na aanraking of beschadiging. (foto 3)

Op het laatst werd op een boomstronk nog een platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense) gevonden. De platte tonderzwam komt in het Leeuwarder bos veel voor, maar deze leek last te hebben gehad van groeistuipen, voordat hij tot het forse exemplaar was uitgegroeid. (foto 4)

De wijdporiekurkzwam (Datronia mollis) was de enige soort die voor de eerste keer in het Leeuwarder bos werd geregisteerd. Daarmee nadert het aantal bekende soorten in het bos de 300-grens.

Enkele waargenomen soorten...

Statistiek
Kilometerhok: 182-582
Aantal soorten: 33
Nieuw voor kilometerhok: 17
Nieuw voor Leeuwarder bos: 1