Menu

07 november 2020 - Bekleed met de melkkorstzwam

(c) Sjoerd Greydanus

Omdat langs het Bilgaarderpaad nog weinig registraties van paddenstoelen op de kaart stonden, werd eerst in de bermen van het wandel- en fietspad naar paddenstoelen gezocht. Na een tiental meters gelopen te hebben, zagen we een de resten van een oude wilg.

De holle stam bleek van binnen helemaal overwoekerd te zijn door de gewone melkkorstzwam (Gloiothele lactescens) (foto 1). Deze korstzwam lijkt een voorkeur voor holten te hebben, maar kan ook op takken of stammen worden gevonden. In het Leeuwarder bos is hij tot nu toe vijf keer gevonden.

Veel plaatjeszwammen werden niet langs het pad gevonden. Naast de in het Leeuwarder bos gebruikelijke inktzwammen werde stonden tussen halfvergane planten nog de nevelzwam (Clitocybe nebularis) en de sombere vezelkop (Inocybe fuscidula). Pas aan het einde van het pad, onder het toeziend oog van Boefke, konden de fotografen knielen voor een grote groep van zilvergrijze ridderzwammen (Tricholoma scalpturatum) (foto 2).

Daarna namen we de afslag het bos in. Aan het begin stonden forse bruine paddenstoelen die eerst heel wat hoofbrekens kostten. Met name de nog jongere exemplaren bleken vrij eenkleurig lichtbruin te zijn, zonder enige paarse tint Pas later breekt bij de paarssteelschijnridderzwam (Lepista saeva) de paarse kleur door (foto 3).

Ook deze excursie werd in het gras de kleine grasfranjehoed (Psathyrella prona) gevonden (foto 4). Deze grasfranjehoed is in werkelijkheid meestal niet echt klein.

Zoals gewoonlijk waren de op hout groeiende zwammen ook tijdens deze excursie in de meerderheid. Van de gedetermineerde korstzwammen bleken er twee nieuw voor het Leeuwarder bos te zijn, namelijk de kristalschorszwam (Hyphodontia incrustata) en de paarse wasporia (Ceriporia purpurea). Van de eerste zijn er nog slechts twee andere meldingen in Nederland bekend.
Verder werd op een stukje schors nog een slijmzwam gevonden. Het peervormig draadwatje (Trichia decipiens) vormt in zijn jonge stadium mooie, oranje lichtjes die bij rijping overgaan in olijfbruin (foto 5).

Enkele waargenomen soorten...

Statistiek
Kilometerhok: 182-581
Aantal soorten: 52
Nieuw voor kilometerhok: 7
Nieuw voor Leeuwarder bos: 4