Menu

14 maart 2020 - Zelfs voor paddenstoelen te zompig

(c) Ben Engelen (2,3) & Sjoerd Greydanus (1,5)

Om het te inventariseren deel van het Leeuwarder bos te bereiken bleek niet zonder risico. Het pad was spekglad geworden, en verder deels ondergelopen, zodat je goed op moest passen waar je liep. De enige troost was een afgevallen tak waarop de zwarte trilzwam (Exidia plana) bleek te groeien, de eerste vondst van de excursie.

Als het na een droge periode regent, is de gewone glimmerinktzwam (Coprinellus micaceus) één van de eerste soorten die verschijnt. Het was dan ook geen verrassing dat deze paddenstoel al vrij snel op een stobbe werd aangetroffen (foto 1). Omdat er nog relatief weinig plaatjeszwammen groeien, worden zulke vroege paddenstoelen snel door slakken aangevreten. Het is in het voorjaar dan ook vaak een kwestie van geluk, dat je nog een herkenbare paddenstoel aantreft, zonder al teveel vraatsporen.

Houtzwammen hebben minder last van vraat. Hoewel oud waren de vele platte tonderzwammen (Ganoderma lipsiense) nog duidelijk te herkennen. Ze hadden een goed terrein gevonden, met vele stronken van populieren en andere bomen; de platte tonderzwam werd tijdens deze excursie dan ook het vaakst gezien (foto 2).

Meestal worden tijdens een excursie veel korstzwammen op takken en ascomyceten op plantenstengels, takjes of bladeren gevonden, maar gek genoeg leken deze in dit deel van het Leeuwarder bos te ontbreken, zelfs al werd ieder takje omgedraaid. Het ankerwasbekertje (Hyalorbilia inflatula) was wel van de partij. Het kleine schijfje is vooral ook zichtbaar doordat het in grote groepen voorkomt, weliswaar verspreid van elkaar. Onder microscoop is deze soort vooral gemakkelijk herkenbaar, doordat de parafysen aan elkaar kleven en als blokjes in het preparaat liggen (foto 3).

Van de korstzwammen werd natuurlijk weer de berijpte schorszwam (Peniophora lycii) gevonden. In het Leeuwarder bos is de berijpte schorszwam de meest voorkomende korstzwam. Hij komt dan ook over het gehele Leeuwarder bos verspreid voor (kaart 4).

Het groezelig huidje (Phanerochaete sordida) daarentegen wordt minder vaak gevonden, tot nu toe drie keer in het Leeuwarder bos (foto 5)

Enkele waargenomen soorten...

Statistiek
Kilometerhok: 181-581
Aantal soorten: 20
Nieuw voor kilometerhok: 5
Nieuw voor Leeuwarder bos: 0