Menu

28 oktober 2021 - Na een nacht onder de brug

(c) Sjoerd Greydanus

Al bij het parkeerterrein aan De Gealanden liet een geschubde inktzwam (Coprinus comatus) zien, dat het paddenstoelseizoen nog niet voorbij was. Er was dan ook direct goede hoop, dat de strook bos langs het Bilgaarderpaad tientallen soorten zou opleveren.

Op weg daar naar toe viel het oog op een paddenstoel die zijn hoedje tussen de balken van het fietsbruggetje had gestoken. De typisch roodgekleurde hoed wees onmiskenbaar op de grote bloedsteelmycena (Mycena haematopus) (foto 1).

Het onderzochte bosperceel is een mengeling van voornamelijk wilg en eik, en de afgevallen bladeren en takken hadden al een dikke strooisellaag gevormd. In zo'n strooisellaag kun je vaak de draadknotszwam (Macrotyphula juncea) vinden (foto 2). Alleen je moet dan goed kijken, omdat de dunne sprietjes nauwelijks tussen de bladeren opvallen.

Het aantal mycorrhiza-paddenstoelen is in het Leeuwarder bos relatief klein. Daarom is het altijd fijn om vezelkoppen te vinden. In het Leeuwarder bos zijn tot nu toe een achttal soorten vezelkoppen gevonden, waarvan de lila satijnvezelkop (Inocybe lilacina) en de witte satijnvezelkop (Inocybe geophylla) de algemeenste zijn. De violetbruine vezelkop (Inocybe cincinnata) is tot nu toe slechts twee keer gezien (foto 3). Deze kleine vezelkop kenmerkt zich door een paarsachtig gekleurde steeltop.
In de buurt van deze vezelkop stond ook nog de bleke geelvezelgordijnzwam (Cortinarius saniosus) (foto 4). Voor deze soort zijn ondermeer de gele vezels op de steel kenmerkend.

Vanzelfsprekend werden in het perceel met eiken soorten gevonden die aan eik gebonden zijn. Eén daarvan was het eikentakstromakelkje (Rutstroemia firma) (foto 5). Zoals de naam al zegt groeit deze op (afgevallen) takken van eik. Deze zeer algemene soort is tot nu toe op vier verschillende plekken in het Leeuwarder bos aangetroffen. Voor de zwarte knoopzwam (Bulgaria inquinans) geldt dat niet (foto 6). Deze zeer algemene soort werd pas voor de eerste keer gezien, en was daardoor de enige nieuwe soort van deze excursie.

Aan het einde van de excursie werd, verborgen tussen het riet, nog een groepje van de bleke elzenzompzwam (Alnicola escharoides) ontdekt (foto 7). Deze elzenbegeleider kan ook op drogere plekken bij els voorkomen, maar dit keer hield de paddenstoel het bij zijn favoriet zompig milieu.

Enkele waargenomen soorten...

Statistiek
Kilometerhok: 181-581
Aantal soorten: 37
Nieuw voor kilometerhok: 6
Nieuw voor Leeuwarder bos: 1