Menu

20 maart 2021 - Nog net op tijd

(c) Sjoerd Greydanus

Na een vorstperiode leek het met de paddenstoelen weer op gang te komen en de moeite waard te zijn naar een nog niet geïnventariseerd deel van het Leeuwarder bos te gaan. Een voorafgaande droge week, gecombineerd met een paar nachtvorsten, deed de hoop op veel soorten echter snel te niet.

Als de omstandigheden enigszins gunstig zijn, vind je in het Leeuwarder bos al snel inktzwammen, maar nu waren deze in geen velden of wegen te bekennen. De eerste soort die gevonden werd, was de vergroeide kogelzwam (Annulohypoxylon multiforme) op een afgezaagde berkenstam die tussen een hoopje, in het bos gesmeten tuinafval lag.

Gelukkig kwam de verrassing een tiental minuten later. Op een deels begraven tak stonden twee voor de helft aangevreten fel roodgekleurde bekerzwammen, onmiskenbaar één van de twee in Nederland voorkomende rode kelkzwammen. Met een beetje microscopie was al snel duidelijk, dat het om de krulhaarkelkzwam (Sarcoscypha austriaca) ging (foto 1 en 2). De krulhaarkelkzwam is al tweemaal eerder (in 2018 en in 2019) in het Leeuwarder bos gevonden, de vindplaatsen liggen relatief ver uitelkaar (foto 3). Opvallend is wel, dat in alle gevallen slechts één of twee vruchtlichamen werden gevonden, terwijl de krulhaarkelkzwam normaliter in vrij grote groepen voorkomt.

Een tiental meters verder werd de tweede verse paddenstoel gevonden. De gele trilzwam (Tremella mesenterica) staat na het echt judasoor (Auricularia auricula-judae) op de tweede plaats van de tijdens het inventarisatie-project meest gevonden soorten (foto 4). Op de verspreidingskaart is te zien, dat deze soort door het hele Leeuwarder bos gevonden kan worden (foto 5).

Verder werden vooral nog oude, maar nog herkenbare soorten gezien. De mooiste daarvan was een platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense) die aan de onderzijde bezet was met oude gallen van de tepelgalvlieg (Agathomyia wankowiczii) (foto 6). Deze vormt alleen gallen onder de platte tonderzwam, waardoor tepelgallen een determinatiekenmerk kunnen zijn.

Pas aan het einde werd de derde verse soort ontdekt. Een op de grond liggende tak was aan de onderzijde bedekt met een witachtige korstzwam. Het bleek om het groezelig huidje (Phanerochaete sordida) te gaan, een soort die tot nu toe een zestal keer in het Leeuwarder bos is gevonden.

Enkele waargenomen soorten...

Statistiek
Kilometerhok: 182-581
Aantal soorten: 14
Nieuw voor kilometerhok: 0
Nieuw voor Leeuwarder bos: 0