Menu

12 juni 2021 - Tussen brandnetel en bereklauw

(c) Sjoerd Greydanus

In de zomermaanden is inventariseren in het Leeuwarder bos altijd een uitdaging, omdat manshoge brandnetels het loopje naar dode stammen vrijwel onmogelijk maken. Voordeel van de aanwezigheid van brandnetels is, dat je altijd tenminste één soort kunt opschrijven. Het gehele jaar door is het brandnetelvulkaantje (Leptosphaeria acuta) op dode brandnetelstengels te vinden.

Op veel dode stammen die nog wel te bereiken waren, groeide de zwerminktzwam (Coprinellus disseminatus) (foto 1).

Omdat de brandnetels kennelijk voorkomen, dat dood hout sterk uitdroogt, waren hierop de meeste soorten te vinden. Zo werden er verschillende groepjes gewone wimperzwammetjes (Scutellinia scutellata) gezien. In de buurt van zo'n wimperzwammetje werd ook nog een klomp paarse zwammetjes aangetroffen. Deze werden gedetermineerd als de zakjestrilzwam (Ascotremella faginea) (foto 2).

Ook korstzwammen ontbraken niet. Het kransbekerharskorstje (Peniophorella praetermissa) had zich over enkele tientallen centimeters uitgespreid (foto 3). Het kransbekerharskorstje is geen onbekende voor het Leeuwarder bos. Hij is tot nu toe elf keer vastgesteld, en bevindt zich dan ook in de top vijftig van de meest voorkomende soorten.

Een nieuwe soort voor het Leeuwarder bos werd ontdekt op een dode stengel van bereklauw. Het plat rijpkelkje (Cistella grevillei) is in Friesland nog een zeldzame soort (foto 4). Het kleine, lichtgele zwammetje komt voor op stengels van schermbloemigen en ook van brandnetel. Tevens groeide op dezelfde stengel nog het bruinhaarkommetje (Pirottaea nigrostriata) (foto 4). Het bruinhaarkommetje is wel een soort die het vaakst op bereklauw wordt gevonden. Ook het bruinhaarkommetje is in Friesland tot nu toe slechts weinig waargenomen. Drie van de vier meldingen komen uit het Leeuwarder bos.

Enkele waargenomen soorten...

Statistiek
Kilometerhok: 183-582
Aantal soorten: 21
Nieuw voor kilometerhok: 8
Nieuw voor Leeuwarder bos: 2