Menu

14 augustus 2021 - Groots in het gras

(c) Sjoerd Greydanus

Het was een geluk, dat we aan de rand van het bos tegen de eerste paddenstoel aan liepen, voordat de ogen naar de grond werden gericht. Op ooghoogte hing de elzenvlag (Taphrina alni) op een elzenprop te bungelen in de wind.

De elzenvlag is een woekering die door een ascomyceet wordt veroorzaakt. Ondanks het rijkelijk voorkomen van elzen in het Leeuwarder bos is de elzenvlag nog relatief weinig geregistreerd. Misschien komt hij niet vaak voor, of wordt hij toch vaak over het hoofd gezien (foto 1).

Volgens de literatuur heeft ook de grauwgroene hertezwam (Pluteus salicinus) een voorkeur voor elzenbossen (foto 2). Deze hertezwam is tot nu toe acht keer in het Leeuwarder bos vermeld. De groengeschakeerde hoed is vooral in het jonge stadium kenmerkend. De grauwgroene hertezwam staat, net als andere hertezwammen, hoog op het menu van slakken. Zelden wordt een ongeschonden exemplaar gevonden, zeker niet in het seizoen waar de slakken nog volop actief zijn.

De houtknotszwam (Xylaria polymorpha) kan beter vraat en droogte doorstaan (foto 3). De houtknotszwam is redelijk verbreid in het Leeuwarder bos. Van de knotszwammen komt vooral het geweizwammetjes (Xylaria hypoxylon) veel voor in het Leeuwarde bos. Deze soort staat zelfs op de tweede plaats van de meest gemelde soorten.

Zoals bekend ligt het Leeuwarder bos bezaaid met dood hout en is het bos erg rijk aan korstzwammen. Ook dit keer werd weer een nieuwe korstzwam gevonden. De priemtandjeszwam (Hyphodontia arguta) is een witachtige korstzwam die zich kenmerkt door tandjes aan de onderzijde. De soort komt algemeen verspreid in Nederland voor, maar vooral in de kleigebieden van Groningen en Zeeland.

Net als voorafgaande excursies leverde ook deze excursie weinig plaatjeszwammen op (afgezien van de inktzwammen). Pas aan het einde van de excursie werd op het graspad nog een prachtig exemplaar van de gazonvlekplaat (Panaeolina foenisecii) gevonden (foto 4). Meestal zijn gazonvlekplaten geen grote paddenstoelen, maar dit exemplaar had zich uitgerekt om boven het gras uit te groeien.

Enkele waargenomen soorten...

Statistiek
Kilometerhok: 182-581
Aantal soorten: 25
Nieuw voor kilometerhok: 2
Nieuw voor Leeuwarder bos: 1