Menu

28 oktober 2016 - De Slotplaats (Bakkeveen)

Op 20 oktober 2016, in de herfstvakantie, organiseerde de paddenstoelenwerkgroep een extra excursie. Dankzij de regen kwamen de paddenstoelen langzamerhand spreekwoordelijk uit de grond, en het was al bekend, dat in De Slotplaats een redelijke hoeveelheid soorten stonden.

De excursie kon al direct beginnen. Achter de geparkeerde auto’s, aan de rand van een perkje, stond een paddenstoel met een grote, bruingekleurde hoed en een relatief korte steel. Doordat de paddenstoel met water verzadigd was, liep het water al bij lichte druk uit de lamellen. In eerste instantie werd nog even gedacht, dat het waterige melk kon zijn, maar het was al snel duidelijk, dat de paddenstoel verder geen enkel kenmerk van een melkzwam had. De met een bochtje aangehechte lamellen wezen op een veldridder: de kortstelige veldridder (Melanoleuca brevipes).

Het doel van de excursie was de gelobde pruikzwam (Hericium cirrhatum), een soort die in De Slotplaats voor het eerst in 2000 werd ontdekt. Een gelobde pruikzwam kan zeer groot in omvang zijn, maar het gevonden exemplaar was nog pas begonnen te groeien. Nadat iedereen van deze aparte, bijna excentrieke paddenstoel had genoten, ging de excursie verder langs een laan door loof- en naaldbos.

Daar viel een zeer grote groep van koeienboleten (Suillus bovinus) op. Bij koeienboleten wordt altijd gezocht naar de roze spijkerzwam (Gomphidius roseus). De roze spijkerzwam groeit alleen in de buurt van koeienboleten, maar wordt slechts zelden daarbij gevonden. Wij hadden geluk. De koeienboleten werden door een tiental exemplaren van de roze spijkerzwam vergezeld, de meeste slechts nog klein, een paar al volledig uitgegroeid.

paddenstoelen excursie(©Sjoerd Greydanus)
Rechte koraalzwam, blauwe satijnzwam en koeienboleten met roze spijkerzwam
(©Sjoerd Greydanus)

Verder in de buurt van sparren prijkte een staalblauwe zwam in het gras. Een groep die veel van deze blauw- en violetachtige gekleurde paddenstoelen heeft, zijn de satijnzwammen. Er zijn enkele soorten die veel op elkaar lijken. Het bleek om de blauwe satijnzwam (Entoloma nitidum) te gaan. De blauwe satijnzwam is niet een algemene soort, hij is slechts drie keer gemeld, met de eerste melding in 1934 (!) in de omgeving van Beetsterzwaag.

De volgende zeldzaamheid stond er vlakbij in de buurt: de olijfkleurige sparrengordijnzwam (Cortinarius subtortus).

Het aantal gevonden soorten was 87. Hoewel er al ruim 400 soorten in De Slotplaats bekend zijn, werden toch tien nieuwe soorten voor het gebied genoteerd.