Menu

24 september 2023 - Zwamdag (Natuurmuseum Fryslân)

(c) Sjoerd Greydanus (2-4) & Annet Elsinga (1, 5-6)

Op zondag 24 september 2023 heeft de Paddenstoelenwerkgroep Friesland haar dertigjarig jubileum gevierd. Toentertijd startte de werkgroep met een vijftiental leden. In 2023 staan er 37 leden op de lijst.

Tijdens deze zwamdag organiseerde de werkgroep in het natuurmuseum Fryslân verschillende activiteiten om kinderen en (groot)ouders met de wondere wereld van de paddenstoelen kennis te laten maken (foto 2).

Gosse Haga gaf belangstellenden in korte lezingen met prachtige foto’s een inleiding omtrent paddenstoelen. Wie daarna zelf op zoek naar paddenstoelen wilde, kon met David Scarse mee op excursie in de Prinsentuin. Ondanks de voorafgaande droge periode stonden in de Prinsentuin toch nog enkele paddenstoelen.

Betty Kooistra verzorgde een korte workshop over het fotograferen van paddenstoelen, met allerlei nuttige tips en trucs.

In het atrium van het Natuurmuseum was de herfsttafel een trekpleister (foto 3). Naast houtzwammen en aardsterren die na droging eeuwenlang bewaard kunnen blijven, werden op de herfsttafel ook interessante verse soorten tentoongesteld. De toeschouwers kregen hierdoor een indruk van de diversiteit in vorm en kleur van paddenstoelen. Natuurlijk kwamen bij de tafel ook de bijzondere verhalen los.

Omdat het gros van de paddenstoelen met het blote oog nauwelijks zichtbaar is, was er ook een tafel met stereomicroscopen aanwezig (foto 4). Bezoekers verwonderden zich hier over de fijnzinnige details van deze kleine paddenstoelen.

In de activiteitenruimte gingen kinderen zelf bezig met het knutselen van paddenstoelen. Naderhand konden de kinderen natuurlijk hun paddenstoel mee naar huis nemen (foto 5).

De meest bijzondere activiteit tijdens de zwamdag was zondermeer de workshop 'Natuurjournalen'. Deze werd door Mirja 'Nature Art' Brandorff gegeven.

Een natuurjournaal is een schetsboek waarin je je natuurobservaties en belevenissen vastlegt. Paddenstoelen lenen zich door hun diversiteit uitstekend voor het (schetsmatig) vastleggen. Tijdens de workshop legde Mirja Brandorff in eerste instantie het belang en de noodzaak van nauwkeurig observeren en waarnemen uit. Daarna konden de deelnemers zelf met een aquarelpen aan de slag. Alle deelnemers lukte het om hun gekozen paddenstoel zowel persoonlijk als natuurgetrouw vast te leggen (foto 6).

Omdat bij paddenstoelen details zo'n belangrijke rol spelen, is het natuurjournaal een zeer geschikte methode om vondsten van paddenstoelen vast te leggen, en zodoende de kennis omtrent paddenstoelen te vergroten. Zeker een aanrader om dit aan te leren.

Voor meer informatie: Mirja Nature Art.