Menu

Gewone glimmerinktzwam (Coprinellus micaceus)

(c) Sjoerd Greydanus

De gewone glimmerinktzwam is een algemene paddenstoel die het hele jaar door gevonden kan worden. Vaak is de glimmerinktzwam één van de eerste soorten die in het voorjaar verschijnt na een regenperiode. Het opvallendste kenmerk van deze inktzwam is korrelige structuur van het velum dat als poedersuiker de hoed grotendeels bedekt. De glimmertjes verdwijnen echter snel van de hoed.

De glimmerinktzwam groeit op dood hout van allerlei verschillende loofbomen. Vaak staan de bundels op stronken, maar de soort lijkt ook vaak ogenschijnlijk op de grond voor te komen; in dat geval groeien ze op begraven hout.

De gewone glimmerinktzwam ss.lat. is een complex van nauw verwante soorten die met zekerheid alleen microscopisch zijn te onderscheiden. De bekendste hiervan is de gladstelige glimmerinktzwam (Coprinus truncorum). Zoals de naam aanduidt heeft de laatste soort een gladde steel, terwijl de steel van de gewone glimmerinktzwam licht bepoederd is. Bepoedering echter kan verdwijnen, vandaar dat bij soorten met gladde steel microscopische determinatie op basis van sporengrootte ter controle moet worden gedaan.

Zie ook:

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Coprinellus micaceus per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Coprinellus micaceus
Nederlandse naam: Gewone glimmerinktzwam
Friese naam: Glinsterinketswam
Aantal meldingen: 1230
Aantal kilometerhokken: 499
Eerste melding: 15-10-1977, , Beetsterzwaag, Beetsterzwaag, uurhok van
Laatste melding: 12-03-2024, 203-570, Drachten, fietspad Noorderdwarsvaart - Tjaarda
Zeldzaamheidsklasse (Frl): algemeen
In Fries basisregister: nee