Menu

Groezelig huidje (Phanerochaete sordida)

(c) Bregtje Miedema (1), Sjoerd Greydanus (2-6) & Jan van der Sluis (6, inzet)

Als wittig, iets pluizig korstje op hout behoort het groezelig huidje niet tot de meest opvallende paddenstoelen. Het kan dan een voordeel zijn om veel hout en houtblokken rondom het huis te hebben, zodat het hout regelmatig op het verschijnen van onopvallende korstzwammen gecontroleerd kan worden.

Tijdens één van de microscopiebijeenkomsten werd het blok hout door Bregtje Miedema meegenomen. Onder de microscoop waren al snel de grote, opvallende cystiden met kristallen op de top te zien. Toch bleek de determinatie van de korstzwam niet eenvoudig te zijn, omdat een andere soort, het ruig huidje, er veel op lijkt.

Het groezelig huidje onderscheidt zich door een fluwelig, maar niet harig oppervlak. De cystiden zijn veelvormig, niet allemaal even sterk geïncrusteerd (met kristallen) en hebben een relatief dunne wand (1 μm). De kleur wordt beschreven als wittig tot oker.

In Nederland is het groezelig huidje een redelijk algemene soort. Over geheel Friesland gezien is deze soort nog niet vaak gemeld en lijkt hij zeldzaam. Tijdens het systematisch inventariseren in het Leeuwarder bos is deze soort regelmatig gevonden. In 2021 werd op deze korstzwam de gevlekte schimmelkever (Scaphidium quadrimaculatum) gezien (foto 6). Deze kever wordt vaak in de buurt van hout- en korstzwammen gevonden waar hij van leeft.

Zie ook:

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Phanerochaete sordida per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Phanerochaete sordida
Nederlandse naam: Groezelig huidje
Friese naam: Snûsterich feltsje
Aantal meldingen: 27
Aantal kilometerhokken: 16
Eerste melding: 19-03-2016, 202-591, Westerburen, Keatlingwier/Westerburen/Âldwâldmersyl
Laatste melding: 13-04-2024, 192-572, Earnewâld, It Wikelslân
Zeldzaamheidsklasse (Frl): vrij zeldzaam
In Fries basisregister: nee