Menu

12 februari 2022 - Paddenstoelen uit de vriezer

(c) Sjoerd Greydanus

Ondanks de nachtvorsten gingen we met ons vieren toch in het Leeuwarder bos op zoek naar paddenstoelen. Na een kwartier was al duidelijk, dat het winterse weer niet gunstig voor paddenstoelen was geweest. In eerste instantie werden alleen nog oude exemplaren van de platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense) gevonden.

Om andere paddenstoelen te zien moest dus goed gezocht worden. Gelukkig lukte dat, en kwam op een gegeven moment een witte korstzwam tevoorschijn. Met de loep waren de witte tandjes aan de onderzijde goed te onderscheiden. De priemtandjeszwam (Hyphodontia arguta) was in 2020 voor de eerste keer in het Leeuwarder bos gevonden (foto 1). Tijdens deze excursie werd de soort op verschillende plekken gevonden. Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken, dat we een perceel met populier en wilg onderzochten en dat de soort een voorkeur lijkt te hebben voor hout van deze bomen.

De klontjestrilzwam (Exidia nucleata) behoort tot de top tien van de meest voorkomende soorten in het Leeuwarder bos. Ook tijdens deze excursie ontbrak deze trilzwam niet (foto 2). Soms zijn de witte klontjes afwezig, en dan moet de microscoop eraan te pas komen om de soort te onderscheiden van zijn dubbelganger, de stijfseltrilzwam (Exidia thuretiana). De stijfselzwam is een zeldzaamheid in het Leeuwarder bos, nog slechts twee keer gevonden.

Een andere zeer algemene paddenstoel in het Leeuwarder bos is het gewoon donsvoetje (Tubaria furfuracea). Meestal groeit deze op rottend strooisel. Het was het enige exemplaar dat werd gevonden, en het is niet zeker of deze de vorst daadwerkelijk heeft overleefd (foto 3). De gewone glimmerinktzwam (Coprinellus micaceus) leek meer geluk te hebben gehad. Deze hadden alleen last van ijskristalletjes op de hoed, en stonden er verder fris bij (foto 4).

Met al vijftien vindplekken blijkt het kransbekerharskorstje (Peniophorella praetermissa) geen zelfzaamheid in het Leeuwarder bos te zijn (foto 5). De soort kan op dode takken van verschillende loofbomen voorkomen. In Friesland het aantal vindplaatsen nog beperkt, maar bij gerichter inventarisatie zal deze soort ook in Friesland ongetwijfeld zeer algemeen blijken te zijn.

Enkele waargenomen soorten...

Statistiek
Kilometerhok: 183-582
Aantal soorten: 20
Nieuw voor kilometerhok: 4
Nieuw voor Leeuwarder bos: 1