Menu

Harig dwergoortje (Resupinatus trichotis)

(c) Sjoerd Greydanus

Het harig dwergoortje is een klein niervormig paddenstoeltje dat meestal groeit op takken. Omdat het dwergoortje geen steel heeft, is het met de rugzijde aan het substraat bevestigd. Het dwergoortje groeit meestal in dichte groepen, en als je dan zo'n tak omdraait, zie je dat de lamellen vanuit een zwart gat lijken te ontspringen.

Zoals de naam al zegt, ontleent het harig dwergoortje zijn naam aan de donkergrijze tot zwarte haardos aan het aanhechtingspunt van het vruchtlichaam. Bij het kaal dwergoortje (Resupinatus applicatus) ontbreekt deze beharing.

De verspreiding van het harig dwergoortje is niet goed bekend, omdat in de periode van 1995 tot 2012 beide soorten in Nederland niet werden onderscheiden, en alle dwergoortjes als kaal dwergoortje werden opgegeven. Ook op deze pagina zijn het harig en kaal dwergoortje bijelkaar gevoegd.

Sinds 2013 is het harig dwergoortje ongeveer twee keer zo vaak gemeld als het kaal dwergoortje, en daarmee lijkt de harige soort iets algemener te zijn. Het harig dwergoortje komt verspreid in Friesland voor.

Andere zijdelings aangehechte soorten zijn:

Zie ook:

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Resupinatus trichotis per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Resupinatus trichotis
Nederlandse naam: Harig dwergoortje
Friese naam: Rûch dwerchearke
Aantal meldingen: 48
Aantal kilometerhokken: 44
Eerste melding: 10-09-1954, 156-602, Terschelling
Laatste melding: 27-10-2023, 202-591, Westergeast, Westergeast
Zeldzaamheidsklasse (Frl): vrij zeldzaam
In Fries basisregister: nee