Menu

12 juni 2016 - Soortendag in Leeuwarder bos

Op 12 juni werd de traditionele soortendag in het Leeuwarder bos gehouden. Hoewel juni niet de meest geschikte periode is voor paddenstoelen, gaat de Paddenstoelen Werkgroep Friesland mee in de traditie om naar nieuwe soorten te zoeken. Van de zware regenbuien had Friesland weinig meegekregen, zodat de omstandigheden voor de groei van paddenstoelen te droog bleven. Op het eerste gezicht leek het dan ook een nutteloze exercitie te worden, de harde uitgedroogde grond nodigde zelfs niet eens uit tot een wandeling.

brandnetelklokje (l) en dwerghertezwam (r)(©Sjoerd Greydanus)
Het brandnetelklokje en de dwerghertezwam
(©Sjoerd Greydanus)

Gelukkig is er altijd een oplossing: een duik in het struikgewas op zoek naar het kleine spul. Na enkele vergeefse pogingen werd dan eindelijk het paradijsje op de vierkante millimeter gevonden, een plek die op de bodem nog voldoende vochtig was. Binnen een tweetal minuten werden een vijftal soorten gevonden:

  • het essevlieskelkje (Hymenoscyphus albidus), zeer overdadig op bladstelen van verrotte essebladeren;
  • het slank vlieskelkje (Hymenoscyphus repandus), op stengels van kruidachtigen;
  • het brandnetelklokje (Calyptella capula), dit keer niet op stengels van brandnetels, maar van andere planten;
  • de gewone wimperzwam (Scutellinia scutellata);
  • de oranje dwergmycena (Mycena acicula)

Ook grotere plaatjeszwammen ontbraken niet. Langs het fietspad stond, verscholen onder de planten, de dwerghertezwam (Pluteus nanus), gelukkig nog niet door de slakken opgegeten.

Uiteindelijk werden tijdens de excursie in kilometerhok 182-581 vijftien soorten gevonden. Eén was nieuw voor het Leeuwarder bos: de kleinsporige kogelzwam (Hypoxylon howeanum).

's Middags werd door Gosse Haga nog een excursie voor het publiek gegeven (kilometerhok 181-581). Zijn inventarisatie leverde elf soorten op, waaronder een nieuwe soort voor het Leeuwarder bos: de halmverstikker (Epichloë typhina).