Menu

Een opvallende roest op kegels van fijnspar (vrijdag 27 maart 2020)

In de wintermaanden vallen vaak hele andere soorten opeens op, zeker als je aandachtig afgevallen kegels van naaldbomen gaat bekijken. Zo ontdekten Frans Ozinga en Tsjepke van der Honing op drie verschillende plekken de fijnspar-prunusroest, een soort die volgens de verspreidingsatlas nog niet in Nederland gevonden leek te zijn. In de literatuur bleken echter al twee Nederlandse vondsten geregistreerd te zijn. Voor Friesland was het wel de eerste melding.

Lees artikel...

Zelfs voor paddenstoelen te zompig (zaterdag 14 maart 2020)

Om het te inventariseren deel van het Leeuwarder bos te bereiken bleek niet zonder risico. Het pad was spekglad geworden, en verder deels ondergelopen, zodat je goed op moest passen waar je liep. De enige troost was een afgevallen tak waarop de zwarte trilzwam (Exidia plana) bleek te groeien, de eerste vondst van de excursie.

Lees artikel...

Paddenstoel van het jaar 2020 (zondag 23 februari 2020)

Evenals in 2019 is de heideknotszwam ook in 2020 paddenstoel van het jaar. Reden hiervan is dat landelijk gezien in 2019 weinig meldigen van deze soort zijn binnengekomen. In Friesland wordt de heideknotszwam jaarlijks vijf tot tien keer gemeld. Hij verschijnt zeer trouw op zijn vast standplaatsen in ondermeer Bakkeveensterduinen, het Katlijker schar en de Schapedobbe.

Lees artikel...

Op de achtergrond blijven (vrijdag 21 februari 2020)

De roze peutermycena doet er alles aan om op de achtergrond te blijven. Slechts enkele millimeters groot heeft hij een verborgen bestaan in de strooisellaag op afgevallen eikenbladeren. De tweede vondst van Friesland was dan ook vooral een toevalstreffer.

Lees artikel...

Slijm- en trilzwammen in het regenseizoen (zaterdag 15 februari 2020)

Ook een paddenstoelexcursie moet eerst op gang komen. Op het eerste gezicht leek het een verloren ochtend te worden. Behalve echt judasoor (Auricularia auricula-judae), gele korstzwam (Stereum hirsutum) en gewoon elfenbankje (Trametes versicolor) werden het eerste kwartier weinig paddenstoelen gevonden. Maar geleidelijk leken de ogen zich aan het zoekbeeld van klein, verborgen spul te wennen.

Lees artikel...

Een tweede soort op naald (woensdag 5 februari 2020)

Je denkt er niet zo snel aan, dat op smalle dennennaalden ook paddenstoelen groeien. De dennenspleetlip was in Friesland al op diverse plekken gevonden. Frans Ozinga ontdekte na microscopisch onderzoek een andere soort spleetlip op dennennaalden. Deze bleek nieuw voor Friesland te zijn.

Lees artikel...

De weldaad van de Waddeneilanden (woensdag 22 januari 2020)

Een bezoek aan één van de Waddeneilanden levert eigenlijk altijd wel een voldaan gevoel op. Zeker als je er ook nog wat leuke paddenstoelenwaarnemingen kunt doen. Begin november 2019 bracht Gosse Haga een bezoek aan Schiermonnikoog. Op zijn lijstje prijkten onder andere de volgende twee soorten:

Lees artikel...

Ondefinieerbare schoonheid (zaterdag 18 januari 2020)

Een nieuw jaar moet men nooit al te moeilijk beginnen, en daarom werd de eerste excursie van 2020 in de buurt van het parkeerterrein gehouden, in een gedeelte waar tot dan toe nog geen meldingen gedaan waren. Vele op de grond liggende stammen en de slootjes maakten het stuk terrein lastig toegankelijk, waarschijnlijk was het daarom altijd gemeden.

Lees artikel...