Menu

Verscholen in een holletje (zondag 21 juni 2020)

Als je al vroeg in de ochtend in het bos staat, heb je een grote kans om vergankelijke paddenstoelen nog in volle glorie te zien. Met name van inktzwammen is de levensduur erg kort, zeker tijdens warmte. De tere paddenstoelen kunnen dan snel verschrompelen.

Lees artikel...

Boven het maaiveld (zaterdag 20 juni 2020)

Na enkele regenbuien en het verschijnen van paddenstoelen in parken en tuinen was er weer voldoende optimisme om het Leeuwarder bos te bezoeken. Ook deze excursie werd gekozen voor een deel waar nog geen paddenstoelen geregistreerd waren. Vanaf de parkeerplaats aan de Troelstraweg leek dit gedeelte het gemakkelijkst te bereiken langs het graspad aan de rand van het bos. Gelukkig was het pas gemaaid, zodat het pad begaanbaar was.

Lees artikel...

De geur van roest (zondag 7 juni 2020)

Roesten zijn meestal niet gemakkelijk te determineren. Naast plantenkennis heb je nog kennis van de levenswijze en de verschillende stadia van roesten nodig, en bovendien is een microscoop onontbeerlijk voor een juiste determinatie. Gelukkig bestaat er een roest voor beginners. De akkerdistelroest heeft zo'n kenmerkende geur, dat deze al genoeg is om de roest op naam te brengen.

Lees artikel...

Corona & droogte (dinsdag 21 april 2020)

Vanwege de crisis was het niet mogelijk om een excursie te houden. Bij voorbaat weet je dan al, dat een bezoek aan het Leeuwarder bos met minder ogen ook veel minder soorten zal opleveren. En in het Leeuwarder bos werd al snel duidelijk, dat ook hier de droogte had toegeslagen, ondanks het feit dat hier en daar nog een plasje water stond. De kleibodem was hard en de strooisellaag was al zover uitgedroogd, dat van de meeste korstzwammen slechts een klein restje was overgebleven.

Lees artikel...

Een opvallende roest op kegels van fijnspar (vrijdag 27 maart 2020)

In de wintermaanden vallen vaak hele andere soorten opeens op, zeker als je aandachtig afgevallen kegels van naaldbomen gaat bekijken. Zo ontdekten Frans Ozinga en Tsjepke van der Honing op drie verschillende plekken de fijnspar-prunusroest, een soort die volgens de verspreidingsatlas nog niet in Nederland gevonden leek te zijn. In de literatuur bleken echter al twee Nederlandse vondsten geregistreerd te zijn. Voor Friesland was het wel de eerste melding.

Lees artikel...

Zelfs voor paddenstoelen te zompig (zaterdag 14 maart 2020)

Om het te inventariseren deel van het Leeuwarder bos te bereiken bleek niet zonder risico. Het pad was spekglad geworden, en verder deels ondergelopen, zodat je goed op moest passen waar je liep. De enige troost was een afgevallen tak waarop de zwarte trilzwam (Exidia plana) bleek te groeien, de eerste vondst van de excursie.

Lees artikel...

Paddenstoel van het jaar 2020 (zondag 23 februari 2020)

Evenals in 2019 is de heideknotszwam ook in 2020 paddenstoel van het jaar. Reden hiervan is dat landelijk gezien in 2019 weinig meldigen van deze soort zijn binnengekomen. In Friesland wordt de heideknotszwam jaarlijks vijf tot tien keer gemeld. Hij verschijnt zeer trouw op zijn vast standplaatsen in ondermeer Bakkeveensterduinen, het Katlijker schar en de Schapedobbe.

Lees artikel...

Op de achtergrond blijven (vrijdag 21 februari 2020)

De roze peutermycena doet er alles aan om op de achtergrond te blijven. Slechts enkele millimeters groot heeft hij een verborgen bestaan in de strooisellaag op afgevallen eikenbladeren. De tweede vondst van Friesland was dan ook vooral een toevalstreffer.

Lees artikel...