Menu

Een glanzend druppeltje op een matkopje (zaterdag 11 juli 2020)

Het leek alsof we dit keer het bos in werden gelokt door eem handvol wenkende vingers. Meestal heeft de esdoornhoutknotszwam (Xylaria longipes) een knotsvormig vruchtlichaam, maar zo nu en dan komen er vruchtlichamen voor die zich vingervormig hebben gesplitst.

Lees artikel...

Een nieuwe soort per dag (maandag 6 juli 2020)

Na een wekenlange droogte had het dan eindelijk weer geregend, en verschenen hier en daar weer paddenstoelen. Omdat het mogelijk de laatste regen voor een hete zomer was, leek het verstandig om het Leeuwarder bos in een weekeinde twee keer te bezoeken. Hoewel er geen overdaad aan paddenstoelen was, leverde noest speurwerk toch twee nieuwe soorten voor het Leeuwarder bos, en zelfs voor Friesland, op.

Lees artikel...

Roesten in de droogte (maandag 29 juni 2020)

De afgelopen weken waren door de droogte nauwelijks paddenstoelen te vinden. Roesten lijken wat minder gevoelig voor droogte. Daarom ging Frans Ozinga op pad om een nieuwe soort voor zijn roestenlijst te scoren. Vorige maand had hij al de akkerdistelroest (Puccinia punctiformis) gevonden, nu ging hij specifiek op zoek naar de vederdistelroest.

Lees artikel...

Met slakkengang naar 350 (zondag 21 juni 2020)

Tot nu toe zijn 347 soorten in het Leeuwarder bos gevonden. De verwachting is, dat in 2020 het aantal gevonden soorten de 350-grens zal passeren, maar door de droogte was het slecht gesteld met de (voorjaars)paddenstoelen in Friesland, en dus ook in het Leeuwarder bos. Waarschijnlijk zal dit moment pas in de herfst plaatsvinden.

Lees artikel...

Verscholen in een holletje (zondag 21 juni 2020)

Als je al vroeg in de ochtend in het bos staat, heb je een grote kans om vergankelijke paddenstoelen nog in volle glorie te zien. Met name van inktzwammen is de levensduur erg kort, zeker tijdens warmte. De tere paddenstoelen kunnen dan snel verschrompelen.

Lees artikel...

Boven het maaiveld (zaterdag 20 juni 2020)

Na enkele regenbuien en het verschijnen van paddenstoelen in parken en tuinen was er weer voldoende optimisme om het Leeuwarder bos te bezoeken. Ook deze excursie werd gekozen voor een deel waar nog geen paddenstoelen geregistreerd waren. Vanaf de parkeerplaats aan de Troelstraweg leek dit gedeelte het gemakkelijkst te bereiken langs het graspad aan de rand van het bos. Gelukkig was het pas gemaaid, zodat het pad begaanbaar was.

Lees artikel...

De geur van roest (zondag 7 juni 2020)

Roesten zijn meestal niet gemakkelijk te determineren. Naast plantenkennis heb je nog kennis van de levenswijze en de verschillende stadia van roesten nodig, en bovendien is een microscoop onontbeerlijk voor een juiste determinatie. Gelukkig bestaat er een roest voor beginners. De akkerdistelroest heeft zo'n kenmerkende geur, dat deze al genoeg is om de roest op naam te brengen.

Lees artikel...

Corona & droogte (dinsdag 21 april 2020)

Vanwege de crisis was het niet mogelijk om een excursie te houden. Bij voorbaat weet je dan al, dat een bezoek aan het Leeuwarder bos met minder ogen ook veel minder soorten zal opleveren. En in het Leeuwarder bos werd al snel duidelijk, dat ook hier de droogte had toegeslagen, ondanks het feit dat hier en daar nog een plasje water stond. De kleibodem was hard en de strooisellaag was al zover uitgedroogd, dat van de meeste korstzwammen slechts een klein restje was overgebleven.

Lees artikel...