Menu

Slijm- en trilzwammen in het regenseizoen (zaterdag 15 februari 2020)

Ook een paddenstoelexcursie moet eerst op gang komen. Op het eerste gezicht leek het een verloren ochtend te worden. Behalve echt judasoor (Auricularia auricula-judae), gele korstzwam (Stereum hirsutum) en gewoon elfenbankje (Trametes versicolor) werden het eerste kwartier weinig paddenstoelen gevonden. Maar geleidelijk leken de ogen zich aan het zoekbeeld van klein, verborgen spul te wennen.

Lees artikel...

Een tweede soort op naald (woensdag 5 februari 2020)

Je denkt er niet zo snel aan, dat op smalle dennennaalden ook paddenstoelen groeien. De dennenspleetlip was in Friesland al op diverse plekken gevonden. Frans Ozinga ontdekte na microscopisch onderzoek een andere soort spleetlip op dennennaalden. Deze bleek nieuw voor Friesland te zijn.

Lees artikel...

De weldaad van de Waddeneilanden (woensdag 22 januari 2020)

Een bezoek aan één van de Waddeneilanden levert eigenlijk altijd wel een voldaan gevoel op. Zeker als je er ook nog wat leuke paddenstoelenwaarnemingen kunt doen. Begin november 2019 bracht Gosse Haga een bezoek aan Schiermonnikoog. Op zijn lijstje prijkten onder andere de volgende twee soorten:

Lees artikel...

Ondefinieerbare schoonheid (zaterdag 18 januari 2020)

Een nieuw jaar moet men nooit al te moeilijk beginnen, en daarom werd de eerste excursie van 2020 in de buurt van het parkeerterrein gehouden, in een gedeelte waar tot dan toe nog geen meldingen gedaan waren. Vele op de grond liggende stammen en de slootjes maakten het stuk terrein lastig toegankelijk, waarschijnlijk was het daarom altijd gemeden.

Lees artikel...

Gele kussentjes (zaterdag 21 december 2019)

Zoals verwacht kom je in de wintermaanden vaak het gewoon fluweelpootje (Flammulina velutipes) tegen. De felgekleurde oranje hoeden vallen natuurlijk ook al van verre op.

Lees artikel...

De donzige korstzwam komt op gang (zaterdag 16 november 2019)

Aan het einde van het jaar weet je, dat de aandacht zich zal richten op hout- en korstzwammen, en de kleine ascomyceten. Plaatjeszwammen, met name de mycorrhizasoorten hebben dan hun hoogtepunt gehad. Toch zijn er soorten die ook aan het einde van het jaar nog volop voorkomen, en voor het Leeuwarder bos zijn het dan vooral de oorzwammetjes, franjehoeden en mycena's.

Lees artikel...

Schwartzenbergerbos (Noordbergum) (zaterdag 9 november 2019)

Een kille, mistige ochtend weerhield vijf werkgroepleden niet om aan de laatste excursie van 2019 deel te nemen. Deze werd gehouden in het Schwartzenbergerbos bij Noordbergum, een recentelijk op voormalig landbouwgrond aangelegd perceel bos. Door het bos slingert zich een breed pad dat ook door mountainbikers wordt gebruikt. Laat in de herfst was de bodem door een dikke strooisellaag bedekt.

Lees artikel...

Een wit pruikje (zaterdag 19 oktober 2019)

Het was niet moeilijk om een startpunt voor de excursie te vinden. Onder hazelaars, aan de rand van het Iepaad, groeide massaal de vuurmelkzwam (Lactarius pyrogalus), bijna in een heksenkring, nog klein en vers, en groot of al in verval. Daardoor vielen twee andere, samengepakte groepen pas later op.

Lees artikel...