Gele kussentjes (zaterdag 21 december 2019)
Zoals verwacht kom je in de wintermaanden vaak het gewoon fluweelpootje (Flammulina velutipes) tegen. De felgekleurde oranje hoeden vallen natuurlijk ook al van verre op.
De donzige korstzwam komt op gang (zaterdag 16 november 2019)
Aan het einde van het jaar weet je, dat de aandacht zich zal richten op hout- en korstzwammen, en de kleine ascomyceten. Plaatjeszwammen, met name de mycorrhizasoorten hebben dan hun hoogtepunt gehad. Toch zijn er soorten die ook aan het einde van het jaar nog volop voorkomen, en voor het Leeuwarder bos zijn het dan vooral de oorzwammetjes, franjehoeden en mycena's.
Schwartzenbergerbos (Noordbergum) (zaterdag 9 november 2019)
Een kille, mistige ochtend weerhield vijf werkgroepleden niet om aan de laatste excursie van 2019 deel te nemen. Deze werd gehouden in het Schwartzenbergerbos bij Noordbergum, een recentelijk op voormalig landbouwgrond aangelegd perceel bos. Door het bos slingert zich een breed pad dat ook door mountainbikers wordt gebruikt. Laat in de herfst was de bodem door een dikke strooisellaag bedekt.
Een wit pruikje (zaterdag 19 oktober 2019)
Het was niet moeilijk om een startpunt voor de excursie te vinden. Onder hazelaars, aan de rand van het Iepaad, groeide massaal de vuurmelkzwam (Lactarius pyrogalus), bijna in een heksenkring, nog klein en vers, en groot of al in verval. Daardoor vielen twee andere, samengepakte groepen pas later op.
Marswâl (Rohel) (zaterdag 12 oktober 2019)
Toen een vijftal werkgroepleden het bruggetje naar de Marswâl waren overgestoken en op het dijkje stonden, keken ze uit over een vlakte die totaal ondergelopen leek te zijn. Er was dus geen andere keuze om op de dijk te beginnen. Gelukkig bleken hier al vrij snel enkele soorten gevonden te worden, zoals de grijsbruine grasmycena (Mycena aetites) en de okergele stropharia (Stropharia coronilla), voldoende inspiratie om het gebied verder te onderzoeken.
De krulzoom bij elzen (zaterdag 5 oktober 2019)
Wie aan paddenstoelen doet, hoeft meestal geen grote afstanden af te leggen. Ook in het Leeuwarder bos wordt per inventarisatie-excursie slechts een paar are onderzocht. Daardoor waren we nog niet toegekomen aan het Leeuwader bos, dat aan de Dokkumer Ee ter hoogte van het Iepaad ligt. Het werd tijd om daar verandering in te brengen, ook omdat in het betreffende kilometerhok (183-582) nog minder dan vijftig soorten bekend waren.
Ritskebos (Burgum) (zaterdag 28 september 2019)
Dankzij de vele neerslag en de relatief hoge temperaturen was al duidelijk geworden, dat het voor de paddenstoelen eindelijk weer eens een goede herfst was. De werkgroepleden waren op 28 september 2019 dan ook bij voorbaat erg enthousiast voor de excursie naar het Ritskebos, dat nog nooit op het excursie-programma had gestaan.
Een zeldzame slijmzwam op ooghoogte (zaterdag 14 september 2019)
Vanaf de paden lijken sommige gedeelten van het Leeuwarder bos erg onaantrekkelijk om op paddenstoelen te onderzoeken, maar als je tussen de brandnetels en de bramen door een smal paadje hebt gevonden, blijk je vaak op een relatief open gedeelte terecht te komen, waar paddenstoelen uitbundig willen groeien.