Dubbelgangers in het vizier (zondag 31 december 2017)
Zoals bekend hebben de meeste paddenstoelen een dubbelganger. En soms wijzen zelfs de Nederlandse namen er al op, dat de verschillen tussen twee soorten klein zijn. Een groezelig huidje of een ruig huidje, voor je gevoel krijg je bij beide jeuk. In 2017 zijn beide soorten huidjes in Friesland gevonden. Ze hebben een vergelijkbaar biotoop, kunnen misschien wel in dezelfde gebieden voorkomen. Vandaar dat de microscoop bij deze soorten nodig is om ze met zekerheid te determineren.
Uit de regen gewassen (zaterdag 23 december 2017)
Relatief een hoge temperatuur, veel regen, kortom herfst in de winter, en dat stemde positief over de laatste excursie van 2017 in het Leeuwarden Bos op 23 december. Maar dan blijkt dat er ook teveel regen kan zijn. Het Leeuwarder Bos leek meer een moerasbos, en aan het einde van de excursie zagen vooral de fotograferen eruit als een Veluws everzwijn na een modderbad. Ook het benoemen van paddenstoelen bleek lastig, omdat de meeste paddenstoelen met water verzadigd waren, en verlept en verpieterd in de doordrenkte grond stonden. Bij aanraken had je vooral smurrie aan je vingers.
De Marswal (Rohel) (zondag 17 december 2017)
Aan het Tjeukemeer ligt in de buurt van Rohel het natuurgebied De Marswâl. Het toegankelijke deel bestaat uit een dijk met grasland, en langs de oever staan bosschages met ondermeer els en wilg. Uit het gebied waren geen recente gegevens omtrent paddenstoelen bekend, een extra reden voor de werkgroep om het gebied op 4 november 2017 te bezoeken.
Oranje boven in het Katlijker Schar (zondag 19 november 2017)
De prachtige oranje kleur van de oranje oesterzwam valt onmiddellijk op in een herfstig bos. Omdat de kans dus erg klein is om deze paddenstoel over het hoofd te zien, lijkt het erop dat het Katlijker Schar nog steeds de enige groeiplaats van deze soort in Friesland is. Wel werd hij daar in twee verschillende gedeelten gevonden.
Krentenbrij, melk en poeder (zondag 19 november 2017)
Wie aan korstzwammen doet, kan soms wel wat extra energie gebruiken. Voor de meeste korstzwammen is microscopische determinatie nodig, en vaak is dit een geduldig werkje. Daardoor lijkt het alsof tijdens het bedenken van Nederlandse namen voor korstzwammen veel gedacht werd aan eten. Toch, schijn bedriegt. De namen zijn zorgvuldig gekozen voor kenmerken van de korstzwammen.
De paardenstal, hofleverancier van inktzwammen (zondag 19 november 2017)
Veel inktzwammen hebben een voorkeur voor vochtig stro en hooi, al of niet vermengd met mest. De paardenstal biedt een ideale plek voor deze inktzwammen. Beschermd tegen regen, wind en droogte kunnen deze inktzwammen overdadig tot wasdom komen. Ook voor de mycoloog biedt een paardenstal een ideale plek. Inktzwammen zijn zeer vergankelijk, zodat het een hele kunst is om een ergens in de natuur gevonden inktzwam nog voor de verwelking tot inkt thuis te krijgen. Een paardenstal bij huis lost dit probleem op.
Elk een eigen deel van de wereld (zaterdag 18 november 2017)
Zoals bekend heeft bijna iedere paddenstoel een dubbelganger. Soms zijn het meer tweelingen, zoals de teervlekkenzwam en de valse teervlekkenzwam. Verschillen zijn zeer miniem, gelukkig hebben deze tweelingen elk hun eigen plek gevonden: de teervlekkezwam groeit op naaldhout, en de valse teervlekkezwam heeft gekozen voor loofhout (voornamelijk beuken).
De misleiding van een albino (zaterdag 11 november 2017)
Voor paddenstoelen in gras en berm lijkt 2017 niet gunstig te zijn. Ook rondom de grafheuvels in het Leeuwarder Bos was het gras nog relatief lang, en bovendien was de grond volledig met water verzadigd. Er werd dan ook snel uitgeweken naar het naastgelegen stuk terrein rondom het vijvertje.