Op zoek naar de krulhaarkelkzwam (zondag 18 februari 2018)
De vorige excursie was geƫindigd met koude voeten. Om dit te voorkomen was in februari een actievere excursie gepland, met als thema: op zoek naar de krulhaarkelkzwam. De krulhaarkelkzwam is verwant aan de rode kelkzwam. Beide soorten komen in Nederland voor. De krulhaarkelkzwam heeft een voorkeur voor els- en wilgstruwelen, en groeit vooral op afgevallen, met mos overdekte takken. De FroskepƓlle is al sinds de vorige eeuw de bekendste vindplaats van deze fraaie, roodgekleurde bekerzwam. Omdat het Leeuwarder Bos vochtige percelen heeft met els op een mosrijke ondergrond, zou theoretisch de krulhaarkelkzwam aanwezig kunnen zijn.
Een elfendoekje in het Leeuwarder bos (zaterdag 10 februari 2018)
Omdat het dode hout in het Leeuwarder bos blijft liggen, kunnen in het bos veel houtzwammen en op hout levende korstzwammen worden gevonden. De laatste zijn op zicht niet met zekerheid op naam te brengen, en moeten microscopisch worden gedetermineerd. In praktijk komt het er dan op neer om alle vondsten mee te nemen. En dan blijkt tussen de gevonden voorwerpen soms een bijzondere, zeldzame soort aanwezig te zijn, zo zeldzaam, dat het zelfs enkele weken duurt, voordat de naam definitief door deskundigen bevestigd wordt.
Bijzondere houtzwammen in het Nannewiid (zaterdag 10 februari 2018)
Dat in een zachte winter nog voldoende paddenstoelen zijn te vinden, bewees Frans Ozinga in het begin van januari 2018. De eerste helft van januari had zich gekenmerkt door veel regen en weinig vorst. In twee uur noteerde hij in het Nannewiid 48 soorten. Vanzelfsprekend bevonden zich daaronder ook vele houtzwammen, en zelfs een paar soorten die in Friesland zeldzaam zijn.
Koude voeten in het Leeuwarder bos (dinsdag 6 februari 2018)
De eerste excursie van 2018 in het Leeuwarder bos werd op 14 januari gehouden. Het bleek door de gure oostenwind een kille zondag te zijn. Langs de Kalkvaart en in het Leeuwarder bos bleek zelfs in deze wintermaand voldoende te vinden te zijn. Het tempo van de excursiedeelnemers lag daardoor zeer laag, te laag om de voeten warm te houden. Daarom vond een ieder het na twee uren mooi genoeg. Uiteindelijk werden dertig soorten op naam gebracht.
Op vochtig mos (zaterdag 27 januari 2018)
Vanwege de overmatige regen in de herfst van 2017 moesten vele excursie op laarzen worden gelopen. Zowel in de Marswal bij Rohel in november als in het Leeuwarder bos in december was de bodem zeer drassig. Het gerimpeld mosoortje leek zich daarvan weinig aan te trekken, en werd in beide gebieden aangetroffen. Normaliter wordt het gerimpeld mosoortje slechts zelden gevonden, en zo lijkt het dus een unieke belevenis, dat dit onopvallende paddenstoeltje twee maal achter elkaar tijdens een excursie van de werkgroep werd ontdekt.
Geen koude voeten voor fluweelpootjes (zondag 14 januari 2018)
Op de eerste excursie van 2018 in het Leeuwarder Bos bleek warme kleding nodig te zijn. Gekozen was voor het verharde wandel- en fietspad langs de Kalkvaart, maar hier bleek de harde gure wind vrij spel te hebben. Het was dan ook een geluk, dat we al snel door de eerste paddenstoelen waren afgeleid.
Een zalig uiteinde (donderdag 11 januari 2018)
Meestal denk je er niet aan om tijdens de feestdagen erop uit te trekken om paddenstoelen te zoeken. Maar dat hoeft soms ook niet. Een houten hekje in de tuin of dennenappels als kerstversiering kunnen al voldoende zijn voor paddenstoelen. En als deze dan ook nog zeer fraai en zeldzaam zijn, kun je met recht spreken van een zalig uiteinde.
De spechtinktzwam in Oosterwolde (maandag 8 januari 2018)
Wandelend of fietsend je boodschappen halen is niet alleen goed voor het milieu, maar je hebt ook nog een grote kans onderweg bijzondere, ja zelfs zeer zeldzame organismen te zien. En zo is Oosterwolde nu de enige bekende plaats in Friesland waar de spechtinktzwam groeit.