Menu

Eerste nieuwelingen van 2017 (vrijdag 10 februari 2017)

Doordat in de winter nauwelijks plaatjeszwammen voorkomen, kan de aandacht uitgaan naar houtzwammen en ascomyceten, die minder gevoelig zijn voor winterse omstandigheden, omdat ze in hun microbiotoop meer beschermd zijn tegen de invloed van vorst of droogte, zoals bijvoorbeeld onder bladeren of op dood hout. Aandacht voor deze soorten levert al snel mooie vondsten op, zeker in Friesland waar deze groepen altijd relatief onderbelicht zijn gebleven.

Lees artikel...

25 nieuwe soorten in het 25-jarige jubileum (vrijdag 10 februari 2017)

In 2016 vierde de Paddenstoelenwerkgroep Friesland haar 25-jarig jubileum. De excursie die ter gelegenheid van het jubileum werd gehouden, was al een groot succes, ondanks het feit dat deze vervroegd moest worden afgebroken door het slechte weer. Nu de leden van de werkgroep hun gegevens hebben ingeleverd, blijkt het jubileum nog een mijlpaal te hebben bereikt: er zijn 25 nieuwe soorten voor Friesland gevonden.

Lees artikel...

Uit de lucht komen vallen (zaterdag 14 januari 2017)

Een gelukkige samenloop van omstandigheden, soms is er niet meer nodig om op een bijzondere paddenstoel te stuiten.

Lees artikel...

De Groene Ster (Leeuwarden) (zondag 1 januari 2017)

De Groene Ster is op kleine schaal een zeer afwisselend gebied. Naast de bosschages met ondermeer elzen, essen, eiken en berken zijn er ook enigszins verschraalde grasvelden en bermen. Deze variatie in biotopen weerspiegelt zich in de gevonden paddenstoelen, enerzijds voor bos, anderszijds voor graslanden kenmerkende soorten.

Lees artikel...

De Slotplaats (Bakkeveen) (vrijdag 28 oktober 2016)

De excursie kon al direct beginnen. Achter de geparkeerde auto’s, aan de rand van een perkje, stond een paddenstoel met een grote, bruingekleurde hoed en een relatief korte steel. Doordat de paddenstoel met water verzadigd was, liep het water al bij lichte druk uit de lamellen. In eerste instantie werd nog even gedacht, dat het waterige melk kon zijn, maar het was al snel duidelijk, dat de paddenstoel verder geen enkel kenmerk van een melkzwam had. De met een bochtje aangehechte lamellen wezen op een veldridder: de kortstelige veldridder (Melanoleuca brevipes).

Lees artikel...

Jubileumexcursie Ameland, Buurderduinen (donderdag 20 oktober 2016)

Op Ameland werd de groep opgewacht door Theo Kiewiet, die de werkgroepleden naar de Buurderduinen leidde, een gebied dat rijk aan paddenstoelen kan zijn. Op het eerste gezicht was al snel duidelijk, dat naar paddenstoelen gezocht moest worden. Alleen de melige bovist (Bovista aestivalis) groeide in kleine groepjes op verschillende plekken.

Lees artikel...

PWF in Nieuwe Encyclopedie Friesland (maandag 19 september 2016)

Opgericht in 1991 heeft de Paddenstoelen Werkgroep Friesland al veel onderzoek naar de Friese paddenstoelen verricht. Door het werk van de leden van de werkgroep is in de laatste decennia veel meer omtrent de verspreiding van verschillende soorten bekend geworden. Bovendien hebben de leden talloze nieuwe soorten voor Friesland ontdekt. In het jubileumjaar is daarom de vermelding in de Nieuwe Encyclopedie Friesland een kroon op al deze arbeid.

Lees artikel...

Soortendag in Leeuwarder bos (zondag 12 juni 2016)

Op 12 juni werd de traditionele soortendag in het Leeuwarder bos gehouden. Hoewel juni niet de meest geschikte periode is voor paddenstoelen, gaat de Paddenstoelen Werkgroep Friesland mee in de traditie om naar nieuwe soorten te zoeken. Van de zware regenbuien had Friesland weinig meegekregen, zodat de omstandigheden voor de groei van paddenstoelen te droog bleven. Op het eerste gezicht leek het dan ook een nutteloze exercitie te worden, de harde uitgedroogde grond nodigde zelfs niet eens uit tot een wandeling.

Lees artikel...