Ontwijk (Donkerbroek) (zaterdag 28 mei 2016)
Het Ontwijk is een gevarieerd, kleinschalig bos bij Donkerbroek met lanen, heide en vennetjes.
Tot aan de Tweede Wereldoorlog zijn in het bosje jaarlijks bomen aangeplant door scholieren. Beuk, eik, lijsterbes, berk geven het Ontwijk de nodige variatie
om het voor paddenstoelen gunstig te maken. Vier leden trotseerden de zwermen muggen om op zoek te gaan naar nieuwe soorten voor het gebied. Het gebied omvat vier kilometerhokken.
Besloten werd om de route zo te kiezen, dat twee kilometerhokken bezocht werden, namelijk 211-577 en 212-558.
Hout bij huis (woensdag 18 mei 2016)
Voor mycologen kan het een groot voordeel zijn om een houtstapel bij huis te hebben. Omstandigheden in houtstapel blijven meestal vaak lang gunstig voor de ontwikkeling van paddenstoelen. En bij de afbraak van hout is er sprake van verschillende stadia, waardoor paddenstoelen elkaar opvolgen. Er zullen dus altijd nieuwe verrassingen zijn, zolang het hout niet volledig is afgebroken. Ga naar...
Pompsterplaat en Zomerhuisjesbos (Lauwersoog) (donderdag 5 mei 2016)
Op 30 april 2016 hield de werkgroep de eerste excursie in het Lauwersmeergebied.
Zeven werkgroepleden verzamelden zich bij de parkeerplaats van de Pompsterplaat in het Lauwersmeergebied.
De Pompsterplaat is nog nauwelijks op paddenstoelen onderzocht, een tweetal vroegere bezoeken hadden nog geen twintig soorten opgeleverd.
Microscopie is macht (zondag 1 mei 2016)
Bekend is dat slechts een klein deel van de vijfduizend soorten paddenstoelen die Nederland kent, alleen op basis van uiterlijke kenmerken met zekerheid op naam te brengen zijn. Zonder microscopie is het bijna niet mogelijk aan de studie van paddenstoelen te doen. Hoewel microscopie veel kennis oplevert, is het microscopiseren vaak een lastige en langdurige klus. Om elkaar te stimuleren en ook om het onderzoek naar verspreiding van paddenstoelen in Friesland gestructureerder aan te pakken, is eind 2015 de microscopiewerkgroep opgericht.
Even buurten (zaterdag 23 april 2016)
Om je zienswijzen te vebreden is het ook in de mycologie nuttig om eens de grens over te gaan en bij andere mycologen te buurten. Daarom bezocht een delegatie van de Friese paddenstoelenwerkgroep een excursie van de Nederlandse Mycologische Vereniging in het Groninger Westerbroek. Bij deze excursie waren enkele Groninger deskundigen op het gebied van ascomyceten aanwezig. Daags erna werd het geleerde direct in de praktijk gebracht wat resulteerde in de eerste meldingen van het fraai franjekelkje.
Juweeltjes in de zeereep (zondag 17 april 2016)
Sinds 2014 organiseert de Nederlandse Mycologische Vereniging het Zeereepproject, dat tot doel heeft om de aan de zeereep gebonden soorten paddenstoelen te volgen. In 2015 belandde Sjoukje Mulder na haar vakantie in Duitsland zo maar in een andere wereld, de voor haar onbekende paddenstoelenwereld: ze werd gestrikt voor het zeereepproject op Vlieland.
Jubileumjaar (dinsdag 5 april 2016)
Op 24 april 2016 bestaat de Paddenstoelenwerkgroep Friesland 25 jaar. Door Herman Sieben opgericht had de werkgroep in eerste instantie vooral als doel om de actieve paddenstoelliefhebbers met elkaar te verenigen en zodoende de kennis te vergroten. Op paddenstoelen raak je nooit uitgekeken, en dat betekent dat na 25 jaar de werkgroep nog vol energie is en volop nieuwe initiatieven ontplooit:
Verborgen in pitrus (vrijdag 1 april 2016)
De pitrus is een plant die bijna in geheel Friesland algemeen voorkomt (zie: verspreiding pitrus). Voor paddenstoelliefhebbers lijken de groene pitruspollen op het eerste gezicht niet interessant, maar ook hier: schijn bedriegt. In de Nederlandse standaardlijst van paddenstoelen worden een twintigtal soorten vermeld die op pitrus voor kunnen komen. Sommige daarvan komen zelfs specifiek alleen maar op pitrus voor. Het gaat hierbij meestal om kleine soorten waarbij een loep onontbeerlijk is. Het loont dus zeer de moeite om in het voorjaar eens een duik in pitruspollen te maken en vooral de rottende stengels goed te bekijken.