Twee waskorstjes (zondag 7 mei 2017)
Het voorjaar blijkt altijd goed voor zeldzaamheden te zijn. Door het ontbreken van plaatjeszwammen en boleten is er meer tijd om je met onopvallende soorten bezig te houden. Verder leidt ook het grondig inventariseren van een gebied tot opvallende vondsten. Zo wordt het Lauwersmeergebied nu door Bregtje Miedema op korstzwammen onderzocht, en richten enkele leden van de werkgroep zich op het Leeuwarder Bos.
De gevelde populieren (vrijdag 5 mei 2017)
Wie in mei op excursie gaat, heeft altijd de hoop om voorjaarssoorten te vinden, soorten die vooral vroeg in het jaar verschijnen. Sommige van deze soorten hebben hun toevoeging "vroeg" in de Nederlandse naam daaraan te danken. Het Leeuwarder Bos stelde niet teleur.
De start van het Leeuwarder Bos-project (zondag 9 april 2017)
Na een tweetal succesvolle excursies tijdens de soortendagen in het Leeuwarder Bos is vanuit de Paddenstoelen Werkgroep Friesland het initiatief ontstaan om gedurende een aantal jaren het Leeuwarder Bos gerichter te inventariseren. De bedoeling is maandelijks minimaal een excursie te houden.
Voorjaarsbijeenkomst op maandag 3 april 2017 (woensdag 22 maart 2017)
Op maandag 3 april 2017 houdt de Paddenstoelen Werkgroep Friesland haar eerste bijeenkomst in het natuurmuseum Fryslân, Schoenmakersperk 2 te Leeuwarden. De bijeenkomst begint om 19.30 uur, en eindigt rond 21.30 uur. Eén van de agendapunten is het plannen van de excursies voor het komend seizoen. De werkgroep zal de komende jaren haar aandacht richten op gebieden waar niet veel over paddenstoelen bekend is. Onbekende gebieden kunnen vaak interessante soorten opleveren.
Het voorjaar begint (zondag 19 maart 2017)
Nu de temperaturen stijgen en de vochtigheid voor paddenstoelen nog optimaal is, lijken ook de paddenstoelen zin in het voorjaar te hebben. De eerste paddenstoelen die in het voorjaar na regen verschijnen, zijn vaak op hout groeiende inktzwammen en franjehoeden. Beide groepen zijn niet gemakkelijk op naam te brengen en meestal moet de microscoop eraan te pas te komen. Maar als na een paar uur pluizen en puzzelen een in Friesland zeldzame soort tevoorschijn komt, is de voldoening groot.
Microscopie en korstzwammen (zaterdag 18 maart 2017)
De Paddenstoelenwerkgroep Friesland heeft sinds 2016 een microscopiewerkgroep. Enkele honderden soorten zijn zonder twijfel op het oog te herkennen, maar voor het overgrote deel van de 5000 in Nederland voorkomende paddenstoelen geldt, dat ze een dubbelganger hebben en dat ze zonder microscopische determinatie niet met zekerheid op naam zijn te brengen.
Een moment voor een kleinigheid (zaterdag 4 maart 2017)
De periode tussen de winter en de lente biedt een uitgelezen mogelijkheid om naar kleine paddenstoelen op zoek te gaan. De winterpaddenstoelen verdwijnen langzamerhand, de grote voorjaarspaddenstoelen moeten nog op gang komen, en door het ontbreken van overwoekerende planten (lees: braam) is dood hout nog relatief gemakkelijk te onderzoeken. Als deze periode bovendien erg vochtig is, kunnen overal slijmzwammen verschijnen.
Tweede vondst van Nederland (zaterdag 25 februari 2017)
Wie eenmaal aan de microscopische schoonheid van korstzwammen geproefd heeft, heeft een hobby voor het leven. Sinds enkele jaren heeft Bregtje Miedema
zich in korstzwammen gespecialiseerd. Ze heeft al vele eerste vondsten van Friesland op haar naam staan. Bij Kollum trof ze een wit korstje aan, dat behalve een nieuwe
soort voor Friesland zelfs de tweede vondst van Nederland blijkt te zijn.
Ga naar... Trechispora dimitica.