Menu

10 juni 2023 - Laagduursmeertje (Makkinga)

(c) Sjoerd Greydanus

Aanhoudende droogte en een de langdurige droge wind leken voor paddenstoelen funest te zijn, want in veel terreinen die normaliter veel paddenstoelen opleveren, was weinig tot niets te vinden. Daarom werd opnieuw het Laagduursmeertje bij Makkinga als excursiegebied uitgekozen. Vorig jaar waren in dit gebied onder vergelijkbare, droge omstandigheden nog ruim veertig soorten gevonden.

De drie aanwezige deelnemers merkten al snel, dat dit aantal nu niet zou worden gehaald. Grond en hout waren al sterk uitgedroogd, en rondom het parkeerterrein werd slechts één houtzwam gevonden, namelijk de franjeporiezwam (Polyporus tuberaster) (foto 1). Gelukkig was deze zelfs in verschrompelde vorm nog te herkennen dankzij de wijde poriën aan de onderzijde. De franjeporiezwam werd op verschillende plekken gevonden en was daarmee de algemeenste soort van de excursie.

Kogelzwammetjes kunnen het hele jaar door gevonden worden, maar zeker in het late voorjaar gaat het dan vaak om oude, zwartgeworden vruchtlichamen. Onder hazelaar groeiden op een tak een hele reeks bruine kogelzwammetjes. Vanwege het glad ogende uiterlijk leek de gladde kogelzwam (Hypoxylon fuscum) als naam de beste optie (foto 2). Toch is het verstandig om dit thuis nog te controleren door een kogeltje even in kaliumhydroxide te laten weken. Deze vloeistof onttrekt het pigment aan het vruchtlichaam, en omdat iedere kogelzwam een eigen kleurenpigment heeft, is dit een goed kenmerk. Het pigment van de gladde kogelzwam is een olijfkleurig bruin.

Met opzet waren de excursiedeelnemers al om acht uur begonnen, in de hoop om in de vroege ochtend, voordat de hitte echt doorbrak, nog verse paddenstoelen gezien zouden worden. En zie, dat was een goed besluit, want in een nog relatief vochtig gedeelte aan de rand van het meertje, stonden enkele verse grote stinkzwammen (Phallus impudicus) (foto 3 en 4). In de buurt lagen nog enkele duivelseieren te wachten op voldoende vocht om ook uit te gaan groeien. Stinkzwammen verschijnen altijd al vroeg in het jaar, en heel vaak verraden ze hun aanwezigheid alleen door de geur.

Als er geen plaatjeszwammen zijn, vermaken veel mycologen zich met korstzwammen en ascomyceten. Maar ook deze soorten leken niet aanwezig te zijn. Wel werden op een takje met de berijpte schorszwam (Peniophora lycii) een paar exemplaren van de schorszwamtrilzwam (Tremella versicolor) ontdekt (foto 5). De schorstrilzwam wordt vaak in het ongeslachtelijk stadium gevonden. Onder de microscoop zijn de ongeslachtelijke sporen (conidiën) vaak in de vorm van bloemvormige knoppen te zien (foto 6).

Enkele waargenomen soorten...

Statistiek
Peildatum: 10 juni 2023
Kilometerhok: 212-555 / 213-555
Aantal deelnemers: 3
Aantal soorten excursie: 12 / 1
Nieuw voor kilometerhok: 5 / 1
Totaal kilometerhok: 47 / 6