Menu

Een koude speurtocht (zondag 3 februari 2019)

Voor 2019 begon de eerste excursie in het Leeuwarder bos na een matige nachtvorst. In het open terrein was alles bedekt met een dun laagje rijp, maar onder de bomen was het vorstvrij gebleven. Weliswaar waren de plaatjeszwammen ook daar bevroren, maar nog goed herkenbaar.

Lees artikel...

Alles tussen de oren (zaterdag 19 januari 2019)

De winter had de afgestorven planten en graspollen met een dunne laag van rijp overdekt, te fraai om aan te raken en om op plantenresten te gaan zoeken naar kleine ascomyceten. Sowieso zouden deze door bevriezing al onherkenbaar zijn geworden. Na een nachtvorst biedt het bos de meeste kansen, omdat bomen en de strooisellaag de vorst enigszins temperen.

Lees artikel...

Enkele bijzondere vondsten in 2018 (donderdag 27 december 2018)

Over de droogte in 2018 en het matige paddenstoelseizoen is al genoeg geschreven. Maar hoe relatief schaars het dan ook aan paddenstoelen mocht zijn, altijd zullen er soorten gevonden worden die bijzonder of opmerkelijk of gewoonweg mooi zijn. En dat moge blijken uit dit overzicht:

Lees artikel...

Een soortenrijke jaarafsluiting (zaterdag 8 december 2018)

Tussen de feestdagen van Sinterklaas en Kerstmis was er gelukkig nog gelegenheid voor een laatste excursie in het Leeuwarder bos. De relatief hoge temperaturen en het vochtige weer zorgden voor een late herfst. De omstandigheden waren gunstig genoeg om binnen twee uur 43 soorten te vinden, de hoogste score van 2018. Zes waren nieuw voor het Leeuwarder bos, eens temeer het bewijs dat de soortenrijkdom in een gebied alleen maar door continue inventarisaties vastgesteld kan worden.

Lees artikel...

Park Vijversburg (Tytsjerk) (zondag 25 november 2018)

De langdurige droogte bleek funest te zijn voor het wasplatenreservaat. Door een totaal ontbreken van paddenstoelen moest de geplande excursie naar de Rotstergaasterwallen dan ook afgelast worden. Als alternatief werd het park Vijversburg uitgekozen. In het park zijn al ruim driehonderd soorten bekend, en de kans op paddenstoelen leek hier dan ook groter. Toch, ook in Vijversburg moest nog goed gezocht worden, wat uiteindelijk een zeventigtal soorten opleverde. Opvallend was, dat het alleen algemene tot zeer algemene soorten waren. Kennelijk zijn deze soorten ook zo algemeen omdat ze goed bestand zijn tegen het afwisselende Nederlandse klimaat.

Lees artikel...

Matig uw snelheid (dinsdag 13 november 2018)

Mycologie lijkt soms een hobby voor luie mensen. Ook in het Leeuwarder bos kun je direct beginnen met je hobby zonder dat je eerst lange afstanden moet afleggen. De bosjes bij het parkeerterrein aan de Troelstraweg zien er op het eerste gezicht onaantrekkelijk uit, zonder enige paddenstoel. Maar onder de bladeren bleken zich vele kleine soorten verborgen te houden, zoveel zelfs, dat ongeveer een derde van het aantal gevonden soorten hier al genoteerd werd.

Lees artikel...

Fogelsanghstate (Veenklooster) (zondag 4 november 2018)

Op een mooie herfstdag had een grote groep zich op het parkeerterrein van de Fogelsanghstate verzameld. Het is natuurlijk een inspirerende start van een excursie, als je uit de auto stapt en direct al fraaie, relatief forse paddenstoelen ziet. Onder eiken aan de rand van het parkeerterrein stonden het schaapje (Lactifluus vellereus) en grofplaatrussula's (Russula nigricans), met op hun wegrottende hoeden de poederzwamgast (Asterophora lycoperdoides). Drie soorten als proloog van een excursie die uiteindelijk 72 soorten zou opleveren.

Lees artikel...

De fraaie kroontjesknotszwam trekt Friesland binnen (zondag 14 oktober 2018)

In het zuiden van Nederland is de kroontjesknotszwam al een algemene paddenstoel. In Noord-Nederland is deze soort nog steeds zeldzaam, maar het lijkt erop, dat de soort met de warmte opschuift, en via de Flevopolders Friesland binnentrekt. De eerste melding in Friesland dateerde uit 2014. Vier jaar later is deze knotszwam weer gevonden.

Lees artikel...