Menu

Gehalveerd bos (zaterdag 9 maart 2019)

Van te voren wordt voor de excursie een gedeelte van het Leeuwarder bos uitgezocht waar nog geen gegevens omtrent paddenstoelen bekend zijn. Toen de vier deelnemers aankwamen, was al snel duidelijk dat dit voorlopig nog zo zou blijven, want het grootste deel van het te onderzoeken terrein bleek gekapt te zijn. Bovendien was de grond zo omgewoeld, dat ook het eventueel aanwezige mycelium eerst weer tijd nodig zal hebben om zich te herstellen.

Lees artikel...

Penseelschimmel op vossenkeutel (zondag 17 februari 2019)

Eind oktober 2018 vonden Marten en Immie Hunneman een vossenkeutel die bezet was met een in eerste ondefinieerbare schimmel. Gezegend met een goed geheugen herinnerden ze zich een vergelijkbare schimmel die enkele jaren geleden op de website van de Nederlandse Mycologische Vereniging was verschenen.

Lees artikel...

Verborgen kleinoden (zaterdag 9 februari 2019)

Tijdens de vorige excursie was gebleken, dat er nog weinig plaatjeszwammen te vinden waren en dat de korstzwammen niet goed gedetermimeerd konden worden, omdat deze nauwelijks sporen hadden. Ze waren te oud (al bijna vergaan) of ze waren zich nog bezig te ontwikkelen. Vandaar dat het doel was om naar kleine ascomyceten te zoeken.

Lees artikel...

Jouster paddenstoelen (zondag 3 februari 2019)

Eén van de vele voordelen van de paddenstoelenhobby is, dat je niet ver hoeft te reizen, maar in je eigen omgeving voldoende interessante soorten kunt vinden. Frans Ozinga inventariseert al jaren diverse terrein in en rondom Joure. Hier ontdekte hij ook de blauwgrijze schorsmycena, een soort die na zijn artikel in 2006 minder zeldzaam is geworden. In Friesland heeft hij deze soort letterlijk op de kaart gezet.

Lees artikel...

Een koude speurtocht (zondag 3 februari 2019)

Voor 2019 begon de eerste excursie in het Leeuwarder bos na een matige nachtvorst. In het open terrein was alles bedekt met een dun laagje rijp, maar onder de bomen was het vorstvrij gebleven. Weliswaar waren de plaatjeszwammen ook daar bevroren, maar nog goed herkenbaar.

Lees artikel...

Alles tussen de oren (zaterdag 19 januari 2019)

De winter had de afgestorven planten en graspollen met een dunne laag van rijp overdekt, te fraai om aan te raken en om op plantenresten te gaan zoeken naar kleine ascomyceten. Sowieso zouden deze door bevriezing al onherkenbaar zijn geworden. Na een nachtvorst biedt het bos de meeste kansen, omdat bomen en de strooisellaag de vorst enigszins temperen.

Lees artikel...

Enkele bijzondere vondsten in 2018 (donderdag 27 december 2018)

Over de droogte in 2018 en het matige paddenstoelseizoen is al genoeg geschreven. Maar hoe relatief schaars het dan ook aan paddenstoelen mocht zijn, altijd zullen er soorten gevonden worden die bijzonder of opmerkelijk of gewoonweg mooi zijn. En dat moge blijken uit dit overzicht:

Lees artikel...

Een soortenrijke jaarafsluiting (zaterdag 8 december 2018)

Tussen de feestdagen van Sinterklaas en Kerstmis was er gelukkig nog gelegenheid voor een laatste excursie in het Leeuwarder bos. De relatief hoge temperaturen en het vochtige weer zorgden voor een late herfst. De omstandigheden waren gunstig genoeg om binnen twee uur 43 soorten te vinden, de hoogste score van 2018. Zes waren nieuw voor het Leeuwarder bos, eens temeer het bewijs dat de soortenrijkdom in een gebied alleen maar door continue inventarisaties vastgesteld kan worden.

Lees artikel...