De standvastige kapjemorielje (maandag 22 april 2019)
De kapjesmorielje is in Friesland een zeldzame verschijning. Toch is er met enig geluk hoop om deze fraaie soort te vinden, omdat de kapjesmorielje erg standvastig lijkt. In 2014 werd de kapjesmorielje in het Rasterhoffpark gevonden en in 2017 in het Diepsterbos. En zo waar werd in april 2019 deze voorjaarspaddenstoel opnieuw in beide gebieden aangetroffen.
Een inktzwam maakt het voorjaar (zaterdag 13 april 2019)
In het voorjaar is er altijd de hoop op specifieke voorjaarssoorten, zoals morieljes en kluifjeszwammen, maar de meeste soorten komen niet op klei voor. In het Leeuwarder bos ploppen na een regenbui altijd de inktzwammen als eerste soorten uit de grond, en dus ook in het voorjaar.
Voorjaarspaddenstoelen in Wijckel (zondag 7 april 2019)
Het Van Coehoornbos in Wijckel staat bekend om de stinzenplanten. En het lijkt erop, dat Wijckel ook bekend gaat worden om de bijzondere voorjaarspaddenstoelen.
Ga naar...
Februari - ascomycetenmaand (woensdag 13 maart 2019)
Februari is bij uitstek een maand om aandacht te geven aan de kleine soorten (ascomyceten) die nog volop bezig zijn hout en plantenresten af te breken. Als in het voorjaar het nieuwe groen ontspruit, zijn ze of verdwenen of lastiger te vinden tussen bijvoorbeeld de brandnetels of de braam.
Gehalveerd bos (zaterdag 9 maart 2019)
Van te voren wordt voor de excursie een gedeelte van het Leeuwarder bos uitgezocht waar nog geen gegevens omtrent paddenstoelen bekend zijn. Toen de vier deelnemers aankwamen, was al snel duidelijk dat dit voorlopig nog zo zou blijven, want het grootste deel van het te onderzoeken terrein bleek gekapt te zijn. Bovendien was de grond zo omgewoeld, dat ook het eventueel aanwezige mycelium eerst weer tijd nodig zal hebben om zich te herstellen.
Penseelschimmel op vossenkeutel (zondag 17 februari 2019)
Eind oktober 2018 vonden Marten en Immie Hunneman een vossenkeutel die bezet was met een in eerste ondefinieerbare schimmel. Gezegend met een goed geheugen herinnerden ze zich een vergelijkbare schimmel die enkele jaren geleden op de website van de Nederlandse Mycologische Vereniging was verschenen.
Verborgen kleinoden (zaterdag 9 februari 2019)
Tijdens de vorige excursie was gebleken, dat er nog weinig plaatjeszwammen te vinden waren en dat de korstzwammen niet goed gedetermimeerd konden worden, omdat deze nauwelijks sporen hadden. Ze waren te oud (al bijna vergaan) of ze waren zich nog bezig te ontwikkelen. Vandaar dat het doel was om naar kleine ascomyceten te zoeken.
Jouster paddenstoelen (zondag 3 februari 2019)
Eén van de vele voordelen van de paddenstoelenhobby is, dat je niet ver hoeft te reizen, maar in je eigen omgeving voldoende interessante soorten kunt vinden. Frans Ozinga inventariseert al jaren diverse terrein in en rondom Joure. Hier ontdekte hij ook de blauwgrijze schorsmycena, een soort die na zijn artikel in 2006 minder zeldzaam is geworden. In Friesland heeft hij deze soort letterlijk op de kaart gezet.