Langs het Bilgaarderpaad (zondag 7 oktober 2018)
De grote viltinktzwam (Coprinellus domesticus) die aan het beginpunt van de excursie langs het Bilgaarderpaad pronkte, gaf de hoop om dit keer mooie grote paddenstoelen te vinden. Die hoop bleek niet uit te komen. Ook dit keer moest overal goed gekeken worden, en waren de kleinere paddenstoelen veruit in de meerderheid.
Het onbekende foprouwschoteltje (vrijdag 28 september 2018)
Het foprouwschoteltje werd pas in 2017 voor de eerste keer in Friesland gemeld, hoewel de soort als matig algemeen wordt beschouwd. Het kleine schijfje groeit vrij onopvallend op verrotte takken. Maar met het juiste zoekbeeld en gericht zoeken zal deze soort ongetwijfeld vaker worden gevonden en gemeld.
Burgemeester Rasterhoffpark (Sneek) (zondag 23 september 2018)
Acht deelnemers hadden zich op de parkeerplaats van het Van der Valk-hotel in Sneek verzameld om met de eerste najaarsexcursie van de paddenstoelenwerkgroep in 2018 mee te gaan. Het Rasterhoffpark is een vrij jong park dat deels ligt op de oude vuilstortplaats. Het stadspark is ongeveer 30 hectare groot en erg afwisselend. Er waren al ruim 150 soorten paddenstoelen in het park bekend, dus een iedereen was hoopvol gestemd om mooie soorten te vinden.
Dubbel hoedje (zaterdag 22 september 2018)
Hoge begroeiing maakte het nog steeds lastig om gemakkelijk naar paddenstoelen te zoeken. Meestal waren ze tussen pollen gras verborgen. Inktzwammen zijn bijna altijd in het Leeuwarder Bos te vinden. Met name de zwerminktzwam (Coprinellus disseminatus) komt zeer talrijk voor. Maar ook de grote kale inktzwam (Coprinopsis atramentaria) kan regelmatig gevonden worden.
Wedijveren met de slakken (zaterdag 25 augustus 2018)
Na de lange droogteperiode hadden drie personen weer zin om paddenstoelen te zien. Ver hoefden ze niet te lopen, want aan de rand van de parkeerplaats stonden tussen het hoge gras een aantal groepjes tranende franjehoeden (Lacrymaria lacrymabunda). Deze paddenstoel bleek op diverse plekken te staan en was voor deze excursie de algemeenste soort.
Werkgroepbijeenkomst op 3 september (donderdag 23 augustus 2018)
Op maandagavond 3 september 2018 houdt de Paddenstoelen Werkgroep Friesland haar eerste najaarsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst worden de datums voor de excursies definitief vastgesteld. Gepland staan excursies in het Rasterhoff-park (Sneek), de Fogelsanghstate (Veenklooster) en de Rotstergaasterwallen (Rotstergaast).
Paddenstoel van het jaar (dinsdag 21 augustus 2018)
Door de Nederlandse Mycologische Vereniging is de groene glibberzwam tot paddenstoel van het jaar 2018 uitgeroepen. Deze soort komt in Friesland matig algemeen voor, met name in het de Wâlden, het Drents-Friese Wold en Oranjewoud.
Overlevingskunst (zaterdag 18 augustus 2018)
Na de langste droogteperiode in Nederland sinds het begin van de metingen kwam er donderdag 9 augustus eindelijk de langverwachte regen. In ieder geval in Friesland. In al die afgelopen gortdroge weken was er op paddenstoelengebied niet zoveel te beleven. Ok, meerjarige paddenstoelen als de echte tonderzwam (Fomes fomentarius) kwam je wel tegen en ook een enkele zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) of harslakzwam (Ganoderma resinaceum). Maar verder?