Oranje in het bos (zondag 15 april 2018)
Langzamerhand begint het Leeuwarder Bos weer groen te worden, maar voordat het Leeuwarder Bos weer deels met brandnetels overwoekerd is, worden de restanten van vorig jaar nog afgebroken door schimmels. De vroege lente is altijd de juiste tijd om het oranje brandnetelschijfje (Calloria neglecta) in volle glorie te zien. De kale bruine stengels kleuren dan bijna in hun geheel oranje, vooral na een regenbui (foto 1). Zodra het warmer en droger wordt, verwelken de schijfjes tot vage oranje vlekjes.
Een tas vol hout (dinsdag 10 april 2018)
De inventarisatie van het Leeuwarder Bos gaat gestaag door. De inventarisatie is een jaar bezig, en het aantal soorten is al over de 200-grens heen. Dankzij het vele dode hout lijkt het Leeuwarder Bos ideaal voor houtafbrekende soorten te zijn. Ook tijdens de excursie in maart 2018 werden weer bijzondere soorten gevonden.
Voorjaarsbijeenkomst Paddenstoelen Werkgroep Friesland (maandag 2 april 2018)
Op maandag 9 april 2018 houdt de Paddenstoelen Werkgroep Friesland haar voorjaarsbijeenkomst in het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Tijdens de voorjaarsbijeenkomst wordt het programma voor 2018 vastgesteld. In het najaar worden er wekelijks bijeenkomsten in het Natuurmuseum gehouden. Zowel in het voorjaar als in het najaar worden excursies gepland. Verder blijft de werkgroep het gehele jaar bezig met de inventarisate van het Leeuwarder Bos.
Zeldzame soorten in een zachte winter (dinsdag 27 maart 2018)
Zachte winters hebben als groot voordeel, dat je met paddenstoelen bezig kunt blijven. Natuurlijk groeien in de wintermaanden minder soorten als in de herfst, maar dat heeft als voordeel, dat je alles op je gemak uit kunt zoeken. Met als resultaat drie, niet eerder gemelde soorten voor Friesland.
Een tas vol hout (zondag 25 maart 2018)
Omdat begin maart de Russische beer Nederland binnenstormde, werd de excursie tot eind maart uitgesteld. Weliswaar vroor het nauwelijks meer in de laatste week van maart, maar van lente was nog geen sprake. Omdat nog niet veel paddenstoelen verwacht werden, was er niet een doel gepland, maar werd de excursie bij het parkeertterein begonnen. Het bleek, dat veel meer dan een kilometer niet hoefde te worden gelopen om bijzondere soorten te vinden.
Op zoek naar de krulhaarkelkzwam (zaterdag 3 maart 2018)
Paddenstoelen zijn al even variabel in hun voorkeuren als mensen. Ook onder paddenstoelen zijn er liefhebbers van de winter. Het gewone fluweelpootje is het bekendste voorbeeld. De rode kelkzwam en verwanten staan er eveneens om bekend, dat ze vooral in de winter kunnen worden gevonden. Tijdens de excursies in het Leeuwarder Bos leek op het eerste gezicht een stuk elzenbos uitermate geschikt als groeiplaats voor de krulhaarkelkzwam. Deze soort wordt vaak gevonden op door mos overgroeide takken van els of wilg. Reden genoeg om hier in de winter naar terug te keren.
Trilzwammen under cover (zondag 25 februari 2018)
Bij trilzwammen denkt men in eerste instantie aan de grote flappen van de gele, zwarte of bruine trilzwam. Toch vormen deze opvallende zwammen slechts een deel van de groep die in de volksmond trilzwammen wordt genoemd. Veel trilzwammen zien er onopvallend uit, en zijn niet meer dan een dun korstje op een tak of een twijg. Pas onder de microscoop wordt de ware identiteit van deze korstvormige trilzwammen onthuld, doordat ze overlangs gesepteerde basidiën hebben.
De laatste der slijmerige gordijnzwammen (zondag 25 februari 2018)
Bijna uitgestorven in Nederland. De slijmerige gordijnzwam werd het laatste decennium alleen nog op Terschelling gevonden. Vorig jaar troffen Sjoukje Mulder en Bob Schot de roodbruin gekleurde gordijnzwam op Vlieland aan.