Menu

Verborgen tussen gras en planten (zaterdag 19 augustus 2017)

De zomerse temperaturen met de regelmatige vochtigheid bleken vooral goed te zijn voor het gras en de planten. Het hoge gras ontnam ieder zicht op de bodem. Gelukkig lieten niet alle paddenstoelen zich door het gras weerhouden: zowel de tranende franjehoed (Lacrymaria lacrymabunda) als de bleke franjehoed (Psathyrella candolleana) hadden zich door het hoge gras omhoog gewurmd.

Lees artikel...

Struikelen over bekerzwammen (zaterdag 8 juli 2017)

Een zware regenbui leek eerst de excursie in het water laten vallen, maar gelukkig hield het regenen na een kwartier op en bleef het tijdens de excursie droog. Het doel was het begrazingsgebied, omdat de Schotse Hooglanders goed hun best doen en er nog gedeeltes waren die niet door brandnetels overwoekerd werden. Toch moest ook hier zo nu en dan tussen de planten en het gras gezocht worden.

Lees artikel...

Wissewasje (zondag 2 juli 2017)

Op 15 juni 2017 werd aan de Commissie Nederlandse Namen van de Nederlandse en Vlaamse Mycologische Vereniging de Lofprijs der Nederlandse Taal uitgereikt. De stichting Nederlands en het Ampzing Genootschap reikt deze prijs uit aan een persoon of instantie die zich voor de Nederlandse taal verdienstelijk heeft gemaakt.

Lees artikel...

Sneeuwwitje in het Leeuwarder Bos (zondag 25 juni 2017)

Op 11 juni 2017 werd in het Leeuwarder Bos de traditionele soortendag gehouden. Hoewel de zomer voor paddenstoelen niet de gunstigste periode is, had regen in de voorafgaande week toch nog voor een tiental paddenstoelen gezorgd. En, zoals ook dit jaar, leverde een korte inventarisatie weer nieuwe soorten voor het Leeuwarder Bos op.

Lees artikel...

Sneeuwwitje in het Leeuwarder Bos (zondag 11 juni 2017)

Het zomerse weer op de traditionele soortendag in het Leeuwarder Bos trok veel bezoekers. Een groot aantal deelnemers had zich aangemeld voor de excursie, maar zelfs met een vijftigtal ogen bleek het erg lastig veel soorten te vinden. Alleen op een vochtige strook in het begrazingsgebied werden een paar mooie, verse paddenstoelen gevonden. Het rondsporig oorzwammetje dat een tak overdadig bedekte, oogstte de meeste bewondering.

Lees artikel...

Een waterliefhebber (zaterdag 27 mei 2017)

Nu de omstandigheden droger beginnen te worden, wordt het minder voor de paddenstoelen en moet er uitgeweken worden naar natte gebieden. In de Boksleatpolder bij Joure hadden Frans Ozinga en zijn maat op 9 mei al een jonge zeearend en een roerdomp gezien, zodat de dag eigenlijk niet meer stuk kon. Bovendien vonden ze nog een achttal plekken, waar otters van een feestelijke vismaaltijd hadden genoten. Toen een wilgentak uit het water werd getrokken, bleek er nog een extra verrassing in petto te zijn.

Lees artikel...

Balanceren op bladstelen (zondag 21 mei 2017)

Paddenstoelen hebben een substraat, een voedingsbodem nodig. Dat kan bijvoorbeeld humus zijn, mest of een dode boomstam, maar ook levende bomen. De meeste paddenstoelen hebben daarbij hun voorkeur of hebben zich gespecialiseerd. Een aantal soorten kiest daarbij voor afgestorven bladstelen.

Lees artikel...

De kleurrijke wereld van roesten (zondag 14 mei 2017)

Roesten zijn schimmels die op allerlei verschillende planten kunnen voorkomen en een vrij ingewikkelde levenscyclus hebben. Het Nederlandse standaardwerk "Roesten van Nederland" van Termorshuizen en Schwertz geeft daar veel interessante informatie over. Die complexe cyclus heeft er vooral mee te maken, dat soms wel vijf typen sporen kunnen worden gevormd en dat van waardplant kan worden gewisseld. De namen van die waardplanten zijn vaak in de Nederlandse naam van de roest terug te vinden.

Lees artikel...