Menu

Marswâl (Rohel) (zaterdag 12 oktober 2019)

Toen een vijftal werkgroepleden het bruggetje naar de Marswâl waren overgestoken en op het dijkje stonden, keken ze uit over een vlakte die totaal ondergelopen leek te zijn. Er was dus geen andere keuze om op de dijk te beginnen. Gelukkig bleken hier al vrij snel enkele soorten gevonden te worden, zoals de grijsbruine grasmycena (Mycena aetites) en de okergele stropharia (Stropharia coronilla), voldoende inspiratie om het gebied verder te onderzoeken.

Lees artikel...

De krulzoom bij elzen (zaterdag 5 oktober 2019)

Wie aan paddenstoelen doet, hoeft meestal geen grote afstanden af te leggen. Ook in het Leeuwarder bos wordt per inventarisatie-excursie slechts een paar are onderzocht. Daardoor waren we nog niet toegekomen aan het Leeuwader bos, dat aan de Dokkumer Ee ter hoogte van het Iepaad ligt. Het werd tijd om daar verandering in te brengen, ook omdat in het betreffende kilometerhok (183-582) nog minder dan vijftig soorten bekend waren.

Lees artikel...

Ritskebos (Burgum) (zaterdag 28 september 2019)

Dankzij de vele neerslag en de relatief hoge temperaturen was al duidelijk geworden, dat het voor de paddenstoelen eindelijk weer eens een goede herfst was. De werkgroepleden waren op 28 september 2019 dan ook bij voorbaat erg enthousiast voor de excursie naar het Ritskebos, dat nog nooit op het excursie-programma had gestaan.

Lees artikel...

Een zeldzame slijmzwam op ooghoogte (zaterdag 14 september 2019)

Vanaf de paden lijken sommige gedeelten van het Leeuwarder bos erg onaantrekkelijk om op paddenstoelen te onderzoeken, maar als je tussen de brandnetels en de bramen door een smal paadje hebt gevonden, blijk je vaak op een relatief open gedeelte terecht te komen, waar paddenstoelen uitbundig willen groeien.

Lees artikel...

Op het laatste nippertje (zaterdag 17 augustus 2019)

Gelukkig hadden uiteindelijk koelte en buien de hittegolf verdreven. Een week met enigszins herfstachtig weer leek een goede voorbode te zijn voor de inventarisatie in augustus. Gekozen werd voor een stukje bos waar nog weinig stippen stonden, een open gedeelte onder enkele eiken. En daar bleken we met ons vieren zo veel te kunnen vinden, dat we binnen een straal van een tiental meters konden blijven.

Lees artikel...

Met elkaar verbonden (zondag 11 augustus 2019)

Ook onder de paddenstoelen zijn er soorten die parasiteren en daardoor onlosmakelijk met hun gastheer verbonden zijn. Toch lijken voor parasieten niet overal de omstandigheden gunstig te zijn, en is hun verspreiding beperkter dan die van hun gastheer.

Lees artikel...

Driehonderd soorten in het Leeuwarder bos (zaterdag 6 juli 2019)

Maandelijks worden er in het Leeuwarder bos nieuwe soorten gevonden, zodat na twee jaar inventarisatie er 300 soorten in het Leeuwarder bos geregistreerd zijn. Het Leeuwarder bos omvat drie kilometerhokken. Eén daarvan (182-581) is zelfs in de top 50 van kilometerhokken met de meeste soorten terechtgekomen, met 242 soorten. Met nog de herfst voor de boeg zal dit aantal in 2019 ongetwijfeld stijgen.

Lees artikel...

Vier kilometer voor vier nieuwe soorten (zaterdag 22 juni 2019)

De bovengemiddelde neerslag in juni zorgde voor de bovengemiddelde verwachting van vele paddenstoelen, met name plaatjeszwammen. Toch werd de eerste plaatjeszwam pas na een half uur struinen ontdekt, een groepje fopzwammen (Laccaria laccata).

Lees artikel...