Op het laatste nippertje (zaterdag 17 augustus 2019)
Gelukkig hadden uiteindelijk koelte en buien de hittegolf verdreven. Een week met enigszins herfstachtig weer leek een goede voorbode te zijn voor de inventarisatie in augustus. Gekozen werd voor een stukje bos waar nog weinig stippen stonden, een open gedeelte onder enkele eiken. En daar bleken we met ons vieren zo veel te kunnen vinden, dat we binnen een straal van een tiental meters konden blijven.
Met elkaar verbonden (zondag 11 augustus 2019)
Ook onder de paddenstoelen zijn er soorten die parasiteren en daardoor onlosmakelijk met hun gastheer verbonden zijn. Toch lijken voor parasieten niet overal de omstandigheden gunstig te zijn, en is hun verspreiding beperkter dan die van hun gastheer.
Driehonderd soorten in het Leeuwarder bos (zaterdag 6 juli 2019)
Maandelijks worden er in het Leeuwarder bos nieuwe soorten gevonden, zodat na twee jaar inventarisatie er 300 soorten in het Leeuwarder bos geregistreerd zijn. Het Leeuwarder bos omvat drie kilometerhokken. Eén daarvan (182-581) is zelfs in de top 50 van kilometerhokken met de meeste soorten terechtgekomen, met 242 soorten. Met nog de herfst voor de boeg zal dit aantal in 2019 ongetwijfeld stijgen.
Vier kilometer voor vier nieuwe soorten (zaterdag 22 juni 2019)
De bovengemiddelde neerslag in juni zorgde voor de bovengemiddelde verwachting van vele paddenstoelen, met name plaatjeszwammen. Toch werd de eerste plaatjeszwam pas na een half uur struinen ontdekt, een groepje fopzwammen (Laccaria laccata).
Recreatiegebied De Potten (Sneek) (maandag 10 juni 2019)
Sinds enkele jaren houdt de Paddenstoelen Werkgroep Friesland het merendeel van haar excursies in gebieden waar nog relatief weinig soorten paddenstoelen bekend zijn, maar waar theoretisch veel soorten verwacht kunnen worden. Ook het recreatiegebied De Potten bij Sneek behoort bij deze gebieden. Het recreatiegebied rondom de voormalige zandwitput is erg gevarieerd, met bosschages, grasvelden en oevers. Weliswaar waren in het betreffende kilometerhok (177-560) al een honderdtal soorten genoteerd, maar korstzwammen en ascomyceten waren afwezig. Dus, het leek zeker mogelijk om tijdens de voorjaarsexcursie op 25 mei voor dit gebied een groot aantal nieuwe soorten te ontdekken.
Paddenstoelen in en rond het huis (zaterdag 1 juni 2019)
Voor bijzondere paddenstoelen hoef je soms niet ver de deur uit. Ook in de tuin komen paddenstoelen voor, vaak zeer kleine en onopvallende, maar deze zijn dan des te spectaculairder onder de microscoop. En mocht een stap buiten de deur al teveel zijn, dan kun je het geluk hebben, dat in huis in een of andere bloempot een goudgele paddenstoel verschijnt.
Het pad door manshoge brandnetels (vrijdag 31 mei 2019)
De zon scheen al volop, toen drie leden van de werkgroep naar een deel van het Leeuwarder bos liepen dat nog niet was geïnventariseerd. Langs de open paden stond geen enkele paddenstoel, dus de beste optie leek het min of meer schaduwrijke bos te zijn, maar er was vooraf geen rekening met de ondergroei gehouden. Toch werd ergens een plek gevonden waar de brandnetels minder hoog stonden, zodat voorzichtig naar dood hout gezocht kon worden.
Nog meer voorjaarspaddenstoelen (zondag 5 mei 2019)
Ondanks het droge weer worden er in onze provincie in april toch hele leuke paddenstoelensoorten gespot. Zo bracht Gosse Haga op 17 april met een groepje speurders een bezoek aan een waterwingebied bij Oldeholtpade. Naast de vele plantensoorten die konden worden genoteerd, kwamen er ook twee opvallende voorjaarspaddenstoelen aan het licht.