Menu

De schorszwamtrilzwam (woensdag 26 januari 2022)

De schorszwamtrilzwam leidt een onopvallend bestaan op oude schorszwammen. De soort is matig algemeen, maar was in Friesland nog nooit gevonden. Tijdens een excursie in het Leeuwarder bos kwam de soort pas onder de microscoop van Bregtje Miedema aan het licht.

Lees artikel...

De rups middendoor delen (vrijdag 21 januari 2022)

De bepoederde rupsendoder komt algemeen in Friesland voor en doet zich tegoed aan rupsen die op het punt staan zich te verpoppen. Soms blijkt, dat de rupsendoder het voedsel niet voor zich alleen heeft.

Lees artikel...

Op het spoor van een verborgen trilzwam (zaterdag 15 januari 2022)

Op een kille zaterdagochtend hadden zich een achttal leden van de werkgroep verzameld voor de eerste excursie in 2022. De excursie begon langs de ijsbaan, maar op het modderige pad was niets te vinden. Tussen het riet stonden alleen een paar gewone donsvoetjes ((Tubaria furfuracea). Aan het einde werd het pad begrensd door bosschages, al bijna overwoekerd door braam. Ondanks de doornen werd hier toch gezocht, en kwamen de eerste interessante paddenstoelen tevoorschijn.

Lees artikel...

Tegen een blauwtje aanlopen (zaterdag 18 december 2021)

Aan de plaatjeszwammen was duidelijk te zien, dat het einde van het paddenstoelseizoen nabij was. Het merendeel was vervallen tot een weke prut. Toch, er verschijnen in december ook weer verse, jonge paddenstoelen. Oorzwammetjes kunnen bijna het hele jaar door gevonden worden, al kan de soort verschillen.

Lees artikel...

Een feestje van slijmzwammen (zaterdag 13 november 2021)

Dankzij overvloedige regen en zachte temperaturen waren er ook in november nog volop paddenstoelen te vinden, reden genoeg om met een groepje van vijf personen een klein stukje Leeuwarder bos uit te kammen. Het Leeuwarder bos is vooral voor houtpaddenstoelen een ideaal leefgebied, en ook nu ontbraken zwerminktzwammen (Coprinellus disseminatus) en gewone glimmerinktzwammen (Coprinellus micaceus) niet.

Lees artikel...

Volkstuincomplex 'De Zandige Wijk' (Drachten) (zaterdag 6 november 2021)

Het Volkstuincomplex 'De Zandige Wijk' is een gevarieerd terrein, dat naast een honderdtal tuinen ook bosschages, bermen, houtwallen en grasperken omvat. Het complex lijkt theoretisch dus uitermate geschikt voor een grote diversiteit aan paddenstoelen. Omdat er nog weinig van bekend was, werd het tijd om hier eens rond te gaan kijken.

Lees artikel...

Na een nacht onder de brug (donderdag 28 oktober 2021)

Al bij het parkeerterrein aan De Gealanden liet een geschubde inktzwam (Coprinus comatus) zien, dat het paddenstoelseizoen nog niet voorbij was. Er was dan ook direct goede hoop, dat de strook bos langs het Bilgaarderpaad tientallen soorten zou opleveren.

Lees artikel...

Ontmoetingspark (Koudum) (zaterdag 16 oktober 2021)

Het Ontmoetingspark in Koudum is een park met bosschages en grasveldjes en door riet, berk en els omzoomnde waterpartijen, kortom afwisselend genoeg om naar paddenstoelen op zoek te gaan. Het Ontmoetingspark ligt in twee kilometerhokken (159-546 en 159-547), en uit beide kilometerhokken waren bijna geen meldingen van paddenstoelen bekend. Op voorhand was daarom de excursie al een succes. Het park leverde in kilometerhok 159-546 uiteindelijk 46 soorten op, en in kilometerhok 159-547 21 soorten.

Lees artikel...