Menu

De voorjaarskluifzwam (Appelscha) (zaterdag 9 april 2022)

Begin april bracht Rita Sikkema de werkgroep ervan op de hoogte, dat ze in de bossen van Appelscha de voorjaarskluifzwam (Gyromitra esculenta) had gevonden. Het was, zo voegde ze eraan toe, al het vierde opeenvolgende jaar, dat deze paddenstoel op dezelfde plek stond.

Lees artikel...

Een nieuwe soort voor Nederland (dinsdag 22 maart 2022)

Op 4 januari 2022 vonden Tsjepke van der Honing, Jan van der Heide en Frans Ozinga in de Haulsterbossen bij Haskerhorne een paar kegels van de fijnspar met onbestemde teerdruppels op die ze niet thuis konden brengen. Daarna volgde een spannende zoektocht via internet en deskundingen om uiteindelijk op een nieuwe soort voor Nederland uit te komen.

Lees artikel...

De Middelgaast (Boornbergum) (zondag 13 maart 2022)

Door een relatief lange periode van vorst en droogte lieten zich nog maar weinig paddenstoelen zien. Toch gingen vier werkgroepleden naar De Middelgaast bij Boornbergum. De Middelgaast is een vrij jonge bosaanplant (sinds 1979), voornamelijk bestaande uit eik, els, wilg en populier.

Lees artikel...

Paddenstoel van het jaar 2022 (zaterdag 12 maart 2022)

De vliegenzwam is in 2022 de paddenstoel van het jaar. In 1991 en 2000 zijn er door de KNNV en de NMV publieksacties georganiseerd om zoveel mogelijk waarnemingen van de vliegenzwam te krijgen. In 2022 wordt dit voor de derde keer gedaan. Dankzij deze publieksacties is de verspreiding van de vliegenzwam ook in Friesland goed bekend.

Lees artikel...

Kleverig en kortharig (maandag 7 maart 2022)

De variatie van de kleine zwammetjes is soms duizelingwekkend. Gelukkig refereren vele Nederlandse namen naar hun opvallende kenmerken. Het kortharig franjekelkje is te herkennen aan de relatief korte randharen; het kleverig lindebekertje dankt zijn naam deels aan de witte, kleverige massa.

Lees artikel...

Paddenstoelen uit de vriezer (zaterdag 12 februari 2022)

Ondanks de nachtvorsten gingen we met ons vieren toch in het Leeuwarder bos op zoek naar paddenstoelen. Na een kwartier was al duidelijk, dat het winterse weer niet gunstig voor paddenstoelen was geweest. In eerste instantie werden alleen nog oude exemplaren van de platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense) gevonden.

Lees artikel...

Froskepôlle (Leeuwarden) (zaterdag 29 januari 2022)

Al enige decennia lang staat Froskep├┤lle bekend als groeiplaats van rode kelkzwammen. Ieder jaar verschijnen ze daar weer, meestal in januari en februari. Om ze zo snel mogelijk te kunnen bewonderen, liepen we met ons vieren linea recta naar de vermeende groeiplek. Het duurde dan ook niet lang, of we hadden tussen de bladeren de eerste exemplaren gevonden.

Lees artikel...

De schorszwamtrilzwam (woensdag 26 januari 2022)

De schorszwamtrilzwam leidt een onopvallend bestaan op oude schorszwammen. De soort is matig algemeen, maar was in Friesland nog nooit gevonden. Tijdens een excursie in het Leeuwarder bos kwam de soort pas onder de microscoop van Bregtje Miedema aan het licht.

Lees artikel...