Menu

Wat de herfst van 2020 zoal bracht (donderdag 22 oktober 2020)

Er gaat geen herfst voorbij zonder interessante of bijzondere paddenstoelen. Ook het door Corona overschaduwde 2020 vormde daarop geen uitzondering.

Lees artikel...

Grote groepen binnen anderhalve meter (zaterdag 10 oktober 2020)

Sinds de start van het Leeuwarder bos-project was het noordelijkste deel dat aan de Dokkumer Ee grenst, nog weinig aan bod gekomen. Nu de paddenstoelen in grote getale boven de grond kwamen, werd het tijd om daar verandering in te brengen. Zodra we aan de rand van het bos een open stuk ontdekten, begonnen we met zoeken. Veel verder bleken we na twee uur niet gekomen te zijn, er was een ware explosie van paddenstoelen.

Lees artikel...

Ottema-Wiersmareservaat (Ryptsjerk) (zaterdag 3 oktober 2020)

Vanwege de Corona-crisis was het ook voor de Paddenstoelen Werkgroep Friesland bijna onmogelijk om activiteiten te organiseren. Toch begint het bij iedere mycoloog te kriebelen, als in de herfst massaal de paddenstoelen verschijnen. Daarom werd uiteindelijk besloten om met een kleine groep naar een gebied te gaan waar nog weinig soorten bekend waren. Dit bleek het Ottema-Wiersmareservaat te zijn, een natuurgebied waarvoor in kilometerhok 192-583 nog slechts 2 (!!) soorten geregistreerd stonden.

Lees artikel...

Paddocaching (zaterdag 26 september 2020)

Alle plannen voor de excursie werden overboord gegooid, toen Christa Procee Dorenbos op de Facebook-pagina van het Leeuwarder bos een prachtige foto van een prachtige koraalzwam publiceerde. Ook voor koraalzwammen geldt, dat het vaak erg lastig, zo niet onmogelijk, is om aan de hand van een foto de naam zeker te bepalen. Na een tijdje drong het tot me door, dat deze koraalzwam op een stam groeide. Voor koraalzwammen is hout een uitzonderlijk substraat.

Lees artikel...

Een kleine, oranje verrassing (zaterdag 12 september 2020)

Het blijft opmerkelijk, dat veel excursies in het Leeuwarder bos met een inktzwam beginnen. Dit keer staken een drietal schubbige hoedjes op een pas gemaaid stukje gras net boven de grond uit.

Lees artikel...

Eindelijk, boleten (zaterdag 29 augustus 2020)

Zodra er regen is gevallen, kun je er zondermeer vanuit gaan, dat je in het Leeuwarder bos inktzwammen zult vinden.

Lees artikel...

Roest op anjerachtigen (woensdag 12 augustus 2020)

Als je op bladeren van anjerachtigen gele vlekken ziet, kun je te maken hebben met de anjerfamilieroest. In Joure is deze nog weinig gemelde soort twee keer op de dagkoekoeksbloem aangetroffen.

Lees artikel...

Een aardster in de tuin (woensdag 29 juli 2020)

Hubert Kivit ontdekte in 2019 een aardster onder zijn hortensia's, maar het bleek geen sinecure om de naam voor deze soort te bepalen. Er moest zelfs DNA-onderzoek aan te pas komen, voordat met zekerheid duidelijk was, dat deze uiterst zeldzame aardster zijn Nederlandse naam alle eer aan deed.

Lees artikel...