Speuren op planten (vrijdag 27 november 2020)
Dat je overal paddenstoelen kunt vinden, is een groot voordeel van deze hobby. Voor verveling is geen tijd. En soms word je door een artikel of een nieuwsbericht erop gewezen waar je precies interessante soorten kunt vinden, zoals bijvoorbeeld op de ooievaarsbek of het groot hoefblad.
Bekleed met de melkkorstzwam (zaterdag 7 november 2020)
Omdat langs het Bilgaarderpaad nog weinig registraties van paddenstoelen op de kaart stonden, werd eerst in de bermen van het wandel- en fietspad naar paddenstoelen gezocht. Na een tiental meters gelopen te hebben, zagen we een de resten van een oude wilg.
Nog meer nieuwkomers (zaterdag 24 oktober 2020)
Langs het pad naar de grafheuvel viel het oog direct op een stronk waarop een witte paddenstoel pronkte. Van dichtbij was duidelijk de glacé-laag op de hoed te zien, kenmerkend voor enkele trechterzwammen. Qua uiterlijk deed de paddenstoel het meest denken aan de kleine loofbostrechterzwam (Clitocybe candicans), maar deze groeit op strooisel op de grond.
Kegelen op Ameland (vrijdag 23 oktober 2020)
Een Waddeneiland heeft altijd veel te bieden voor mycologen. Bovendien, wie naar een Waddeneiland gaat, is meestal in vakantiestemming, en heeft de tijd en de rust om alles goed te onderzoeken en het onzichtbare zichtbare te maken. Op kegels van naaldbomen kunnen talloze kleine ascomyceten groeien, maar daarvoor is wel nodig, dat je de kegels goed bekijkt. Bregtje Miedema deed dat op Ameland en vond een paar miniscule paddenstoeltjes.
Wat de herfst van 2020 zoal bracht (donderdag 22 oktober 2020)
Er gaat geen herfst voorbij zonder interessante of bijzondere paddenstoelen. Ook het door Corona overschaduwde 2020 vormde daarop geen uitzondering.
Grote groepen binnen anderhalve meter (zaterdag 10 oktober 2020)
Sinds de start van het Leeuwarder bos-project was het noordelijkste deel dat aan de Dokkumer Ee grenst, nog weinig aan bod gekomen. Nu de paddenstoelen in grote getale boven de grond kwamen, werd het tijd om daar verandering in te brengen. Zodra we aan de rand van het bos een open stuk ontdekten, begonnen we met zoeken. Veel verder bleken we na twee uur niet gekomen te zijn, er was een ware explosie van paddenstoelen.
Ottema-Wiersmareservaat (Ryptsjerk) (zaterdag 3 oktober 2020)
Vanwege de Corona-crisis was het ook voor de Paddenstoelen Werkgroep Friesland bijna onmogelijk om activiteiten te organiseren. Toch begint het bij iedere mycoloog te kriebelen, als in de herfst massaal de paddenstoelen verschijnen. Daarom werd uiteindelijk besloten om met een kleine groep naar een gebied te gaan waar nog weinig soorten bekend waren. Dit bleek het Ottema-Wiersmareservaat te zijn, een natuurgebied waarvoor in kilometerhok 192-583 nog slechts 2 (!!) soorten geregistreerd stonden.
Paddocaching (zaterdag 26 september 2020)
Alle plannen voor de excursie werden overboord gegooid, toen Christa Procee Dorenbos op de Facebook-pagina van het Leeuwarder bos een prachtige foto van een prachtige koraalzwam publiceerde. Ook voor koraalzwammen geldt, dat het vaak erg lastig, zo niet onmogelijk, is om aan de hand van een foto de naam zeker te bepalen. Na een tijdje drong het tot me door, dat deze koraalzwam op een stam groeide. Voor koraalzwammen is hout een uitzonderlijk substraat.