Menu

Een late start (vrijdag 19 maart 2021)

In tegenstelling tot voorgaande jaren was het in de wintermaanden van 2021 relatief rustig met paddenstoelen. Dit jaar geen langdurige, natte, herfstachtige maanden, maar sneeuw en strenge vorst. Zodra de vorst uit de grond verdwenen is en het daarna zo nu en dan regent, verschijnen ook vrij snel weer de eerste paddenstoelen.

Lees artikel...

Bijzondere slijmzwammen in 2020 (zondag 14 februari 2021)

Door hun geringe afmetingen zijn slijmzwammen vaak onzichtbaar. Toch zijn ze bijna het gehele jaar door te vinden, zolang het substraat vochtig genoeg is. Het determineren van slijmzwammen is niet eenvoudig. Sowieso is daarvoor de microscoop onontbeerlijk. Wie daarvan een specialisme maakt, wordt beloond met schoonheid in het klein. Bregtje Miedema heeft in 2020 veel aandacht besteed aan deze groep. Zelf zegt ze hierover:

Lees artikel...

Bijzonderheden in 2020 (maandag 11 januari 2021)

2020 zal natuurlijk de geschiedenis ingaan als het (eerste) jaar van de Corona-crisis. De werkgroep heeft daardoor slechts één excursie kunnen houden, werkgroepbijeenkomsten konden niet doorgaan. En dat was bijzonder spijtig, want 2020 was in Friesland een goed paddenstoeljaar, na vele jaren waarin het vaak matig met de paddenstoelen was gesteld.

Lees artikel...

Oranje snippers (zaterdag 28 november 2020)

Na overvloedige regen leek er niets in de weg te staan om opnieuw een succesvolle excursie te hebben. Omdat de ochtend kil was, werd dan ook niet lang op de parkeerplaats gewacht en gepraat, maar gingen de vier deelnemers linea reacta naar het pad in de buurt van het nieuwe bezoekerscentrum. In dit deel waren nog geen soorten bekend. Al snel bleek dat het pad erg zompig was, misschien wel te modderig voor paddenstoelen, want pas na enkele minuten werd de eerste paddenstoel gevonden.

Lees artikel...

Speuren op planten (vrijdag 27 november 2020)

Dat je overal paddenstoelen kunt vinden, is een groot voordeel van deze hobby. Voor verveling is geen tijd. En soms word je door een artikel of een nieuwsbericht erop gewezen waar je precies interessante soorten kunt vinden, zoals bijvoorbeeld op de ooievaarsbek of het groot hoefblad.

Lees artikel...

Bekleed met de melkkorstzwam (zaterdag 7 november 2020)

Omdat langs het Bilgaarderpaad nog weinig registraties van paddenstoelen op de kaart stonden, werd eerst in de bermen van het wandel- en fietspad naar paddenstoelen gezocht. Na een tiental meters gelopen te hebben, zagen we een de resten van een oude wilg.

Lees artikel...

Nog meer nieuwkomers (zaterdag 24 oktober 2020)

Langs het pad naar de grafheuvel viel het oog direct op een stronk waarop een witte paddenstoel pronkte. Van dichtbij was duidelijk de glacé-laag op de hoed te zien, kenmerkend voor enkele trechterzwammen. Qua uiterlijk deed de paddenstoel het meest denken aan de kleine loofbostrechterzwam (Clitocybe candicans), maar deze groeit op strooisel op de grond.

Lees artikel...

Kegelen op Ameland (vrijdag 23 oktober 2020)

Een Waddeneiland heeft altijd veel te bieden voor mycologen. Bovendien, wie naar een Waddeneiland gaat, is meestal in vakantiestemming, en heeft de tijd en de rust om alles goed te onderzoeken en het onzichtbare zichtbare te maken. Op kegels van naaldbomen kunnen talloze kleine ascomyceten groeien, maar daarvoor is wel nodig, dat je de kegels goed bekijkt. Bregtje Miedema deed dat op Ameland en vond een paar miniscule paddenstoeltjes.

Lees artikel...