Wedijveren met de slakken (zaterdag 25 augustus 2018)
Na de lange droogteperiode hadden drie personen weer zin om paddenstoelen te zien. Ver hoefden ze niet te lopen, want aan de rand van de parkeerplaats stonden tussen het hoge gras een aantal groepjes tranende franjehoeden (Lacrymaria lacrymabunda). Deze paddenstoel bleek op diverse plekken te staan en was voor deze excursie de algemeenste soort.
Werkgroepbijeenkomst op 3 september (donderdag 23 augustus 2018)
Op maandagavond 3 september 2018 houdt de Paddenstoelen Werkgroep Friesland haar eerste najaarsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst worden de datums voor de excursies definitief vastgesteld. Gepland staan excursies in het Rasterhoff-park (Sneek), de Fogelsanghstate (Veenklooster) en de Rotstergaasterwallen (Rotstergaast).
Paddenstoel van het jaar (dinsdag 21 augustus 2018)
Door de Nederlandse Mycologische Vereniging is de groene glibberzwam tot paddenstoel van het jaar 2018 uitgeroepen. Deze soort komt in Friesland matig algemeen voor, met name in het de Wâlden, het Drents-Friese Wold en Oranjewoud.
Overlevingskunst (zaterdag 18 augustus 2018)
Na de langste droogteperiode in Nederland sinds het begin van de metingen kwam er donderdag 9 augustus eindelijk de langverwachte regen. In ieder geval in Friesland. In al die afgelopen gortdroge weken was er op paddenstoelengebied niet zoveel te beleven. Ok, meerjarige paddenstoelen als de echte tonderzwam (Fomes fomentarius) kwam je wel tegen en ook een enkele zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) of harslakzwam (Ganoderma resinaceum). Maar verder?
Buismans eendenkooi in Piaam (woensdag 13 juni 2018)
Als vrijwilliger van It Frsyke Gea zorgt Joop Leertouwer voor het onderhoud van Buismans eendenkooi in Piaam. Dat geeft hem de unieke mogelijkheid om het gehele jaar door naar paddenstoelen in dit beschermde stukje natuur te zoeken. Tot nu toe zijn er 110 soorten geregistreerd. Sommige soorten blijken in Friesland alleen in deze eendenkooi voor te komen.
Honderdvijftig fynsten (maandag 11 juni 2018)
Afgelopen periode zijn de Fynsten van de vroegere website naar de huidige overgezet. Er zijn nu ruim 150 soorten onder deze rubriek beschreven. Dat is ongeveer 8,5 % van het totaal aantal soorten dat na 1980 geregistreerd is. De bijna tweeduizend bekende soorten in Friesland zullen waarschijnlijk nooit allemaal (met foto) beschreven worden, maar de rubriek geeft een fraai overzicht van wat zoal in Friesland te vinden is.
Leeuwarden - mycologische hoofdstad 2018 (zondag 3 juni 2018)
In het kader van de culturele hoofstad staat Leeuwarden in 2018 bol van de culturele activiteiten. Maar tegelijkertijd wordt de natuur niet vergeten. Studenten van Van Hall Larenstein wisten in 2018 twee Golden Globes te winnen. De eerste juryprijs werd gewonnen door het project 'Fryslân Fungies', het kweken van oesterzwammen op koffiedik. De publieksprijs werd toegekend aan het project 'Bioblitz Potmarge', een soorteninventarisatie in het gebied langs de Potmarge.
Ook de Paddenstoelenwerkgroep Friesland nam deel aan de Bioblitz. Door de droogte van de voorafgaande weken werden slechts een zestiental soorten gevonden, maar daartussen bleek wel een nieuwe soort voor Friesland te zitten.
Na regen komen graspaddenstoelen (zaterdag 2 juni 2018)
Na een voorafgaande week met overvloedige regen hadden de drie excursiegangers hoop plaatjeszwammen te vinden. Die hoop werd direct bevestigd door een groepje van kleine grasfranjehoeden (Psathyrella prona) aan de rand van de parkeerplaats.