Menu

De kont tegen de krib (vrijdag 23 december 2022)

Naast de paddenstoelen met een hoed en centrale steel is er een grote groep van paddenstoelen met een zijdelingse of sterk gereduceerde steel. Naarmate de paddenstoel kleiner is, lijkt hij meer alleen met de achterzijde aan het substraat, zoals een stam of een tak, vastgehecht te zijn. Kleine bruine soorten versmelten als het ware met het hout en worden bijna onzichtbaar.

Lees artikel...

Klein en groot in de volkstuin (dinsdag 20 december 2022)

Tijdens de excursie in het volkstuinencomplex 'De Wrottersploech' in Drachten werden op anderhalve meter van elkaar twee soorten gevonden die in verschillende opzichten tegenpolen van elkaar zijn. De opvallendste tegenstelling was zondermeer de grootte: de gigantische goudhoeden konden niet over het hoofd worden gezien, de kleine eierzakjes werden toevalligerwijze op de planken van een vervallen bruggetje gezien.

Lees artikel...

Aanpassingen website (vrijdag 9 december 2022)

Sinds 2016, toen de nieuwe website van de Paddenstoelen Werkgroep Friesland werd gelanceerd, is de website zo in omvang toegenomen, dat het bijwerken steeds tijdrovender werd. Daarom heeft Sietze Greijdanus het framework van de website herzien om het handmatige werk sterk te verminderen. Dit heeft tevens geresulteerd in enkele aanpassingen van de website.

Lees artikel...

De tonderzwambreedvoetvlieg (dinsdag 22 november 2022)

De platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense) is een zeer algemene paddenstoel die door heel Friesland kan worden aangetroffen. Op 12 november 2022 vond Tiny Groustra met Natuerferiening Bakkefean in het Zomerhuisjesbos (Lauwersmeergebied) een platte tonderzwam met prachtige gallen onderaan de hoed. Deze gallen worden veroorzaakt door de tonderzwambreedvoetvlieg.

Lees artikel...

Harsta State (Hegebeintum) (zaterdag 12 november 2022)

De Harsta State is een state met een door Roodbaard aangelegde landschapstuin in de buurt van de hoogste terp van Friesland. Rondom de Harsta State liggen verschillende landschapselementen, zoals houtwallen, lanen en een openbaar toegankelijke tuin. Ondanks deze diversiteit was er nog weinig bekend van de paddenstoelen in en rondom de State.

Lees artikel...

Volkstuincomplex 'De Zandige Wijk' (Drachten) (zaterdag 22 oktober 2022)

Vorig jaar was de excursie op het volkstuincomplex van de Wrottersploech een succes, reden genoeg om ieder jaar op het afwisselende terrein naar paddenstoelen op zoek te gaan. Ook dit jaar werden de deelnemers niet teleurgesteld. Er werden bijna honderd soorten genoteerd, met de wetenschap, dat ook veel soorten werden overgeslagen, omdat er gewoonweg teveel te zien was. eierzakje

Lees artikel...

De Slotplaats (Bakkeveen) (zaterdag 8 oktober 2022)

Een lange, droge zomer had ervoor gezorgd, dat de werkgroep augustus en september had moeten overslaan door het ontbreken van paddenstoelen. Na een paar fikse buien plopten begin oktober dan eindelijk de paddenstoelen uit de grond. Een excursie was dan ook snel gepland. Toch werd het zekere voor het onzekere genomen, en een gebied uitgekozen waar al ruim vijfhonderd soorten bekend zijn. De Slotplaats bleek zo aantrekkelijk te zijn, dat de werkgroep zelfs twee gasten uit Rotterdam mocht verwelkomen.

Lees artikel...

Laagduursmeertje (Makkinga) (zaterdag 11 juni 2022)

Het Laagduursmeertje is een recreatiemeertje dat in een bos van circa 25 hectare ligt. Het bos wordt doorsneden door enkele wandelpaden. Gek genoeg waren uit dit gebied nog geen enkele gegevens over paddenstoelen bekend, dus hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Lees artikel...