Menu

De tonderzwambreedvoetvlieg (dinsdag 22 november 2022)

De platte tonderzwam (Ganoderma lipsiense) is een zeer algemene paddenstoel die door heel Friesland kan worden aangetroffen. Op 12 november 2022 vond Tiny Groustra met Natuerferiening Bakkefean in het Zomerhuisjesbos (Lauwersmeergebied) een platte tonderzwam met prachtige gallen onderaan de hoed. Deze gallen worden veroorzaakt door de tonderzwambreedvoetvlieg.

Lees artikel...

Harsta State (Hegebeintum) (zaterdag 12 november 2022)

De Harsta State is een state met een door Roodbaard aangelegde landschapstuin in de buurt van de hoogste terp van Friesland. Rondom de Harsta State liggen verschillende landschapselementen, zoals houtwallen, lanen en een openbaar toegankelijke tuin. Ondanks deze diversiteit was er nog weinig bekend van de paddenstoelen in en rondom de State.

Lees artikel...

Volkstuincomplex 'De Zandige Wijk' (Drachten) (zaterdag 22 oktober 2022)

Vorig jaar was de excursie op het volkstuincomplex van de Wrottersploech een succes, reden genoeg om ieder jaar op het afwisselende terrein naar paddenstoelen op zoek te gaan. Ook dit jaar werden de deelnemers niet teleurgesteld. Er werden bijna honderd soorten genoteerd, met de wetenschap, dat ook veel soorten werden overgeslagen, omdat er gewoonweg teveel te zien was. eierzakje

Lees artikel...

De Slotplaats (Bakkeveen) (zaterdag 8 oktober 2022)

Een lange, droge zomer had ervoor gezorgd, dat de werkgroep augustus en september had moeten overslaan door het ontbreken van paddenstoelen. Na een paar fikse buien plopten begin oktober dan eindelijk de paddenstoelen uit de grond. Een excursie was dan ook snel gepland. Toch werd het zekere voor het onzekere genomen, en een gebied uitgekozen waar al ruim vijfhonderd soorten bekend zijn. De Slotplaats bleek zo aantrekkelijk te zijn, dat de werkgroep zelfs twee gasten uit Rotterdam mocht verwelkomen.

Lees artikel...

Laagduursmeertje (Makkinga) (zaterdag 11 juni 2022)

Het Laagduursmeertje is een recreatiemeertje dat in een bos van circa 25 hectare ligt. Het bos wordt doorsneden door enkele wandelpaden. Gek genoeg waren uit dit gebied nog geen enkele gegevens over paddenstoelen bekend, dus hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Lees artikel...

Kraanlannen (De Veenhoop) (zaterdag 14 mei 2022)

De aanhoudende droogte had de keuze voor gebieden erg beperkt. Om de excursie niet voorbij te laten gaan, werd gekozen voor een natter terrein. De Kraanlannen is een gebied dat voornamelijk bestaat uit open water, petgaten en broekbos. Door het gebied loopt een wandelpad.

Lees artikel...

Het einde van het Leeuwarder bos-project (zaterdag 23 april 2022)

Vijf jaar geleden, in april 2017, was het Leeuwarder bos-project begonnen. Het was de bedoeling om in maart de laatste excursie te houden en het project af te ronden, maar door de droogte werd de excursie uitgesteld. Hoewel er aan de droogte niets was veranderd, werd besloten om de afsluiting van het project niet opnieuw te verzetten.

Lees artikel...

De voorjaarskluifzwam (Appelscha) (zaterdag 9 april 2022)

Begin april bracht Rita Sikkema de werkgroep ervan op de hoogte, dat ze in de bossen van Appelscha de voorjaarskluifzwam (Gyromitra esculenta) had gevonden. Het was, zo voegde ze eraan toe, al het vierde opeenvolgende jaar, dat deze paddenstoel op dezelfde plek stond.

Lees artikel...