In de zomer op zoek naar de lisdoddefranjehoed (zondag 25 juli 2021)
In de eerste helft van juli werd Gosse Haga door Theun en Fimke Langenberg gewezen op kleine paddenstoeltjes op lisdodde in de vijver. Het lichtbruine paddenstoeltje, net boven de waterrand, was onmiskenbaar de lisdoddefranjehoed. Deze soort groeit vooral in de zomermaanden, en is tot nu toe in Friesland slechts een twintigtal keer gemeld. Vermoedelijk komt deze soort toch vaker voor. Kortom, in de zomer langs de vijvers op zoek naar deze pootjesbadende paddenstoel.
Drie nieuwe soorten op een vierkante meter (maandag 19 juli 2021)
Omdat er onlangs was gemaaid, hadden we de verwachting in plantsoenen groeiende paddenstoelen te kunnen vinden. Het bleek, echter, dat het gras in korte tijd alweer kniehoog was gegroeid. Daarom werd na een paar minuten besloten om het bos in te gaan, al kostte het een tiental minuten ergens, tussen de brandnetels, nog een begaanbare ingang te kunnen vinden. Uiteindelijk bereikten we dan op een kruising van enkele paden een open plek waar we naar paddenstoelen konden zoeken.
Tussen brandnetel en bereklauw (zaterdag 12 juni 2021)
In de zomermaanden is inventariseren in het Leeuwarder bos altijd een uitdaging, omdat manshoge brandnetels het loopje naar dode stammen vrijwel onmogelijk maken. Voordeel van de aanwezigheid van brandnetels is, dat je altijd tenminste één soort kunt opschrijven. Het gehele jaar door is het brandnetelvulkaantje (Leptosphaeria acuta) op dode brandnetelstengels te vinden.
De gevlekte schimmelkever (vrijdag 14 mei 2021)
Voor een inventarisatie-onderzoek is het Leeuwarder bos zo uitgestrekt, dat na vier jaar het uiterste deel van het bos langs de Dokkumer Ee nog niet bezocht was. Het werd dus tijd om ons op dit gedeelte te richten. Het was al snel duidelijk, dat laarzen onontbeerlijk waren. In deze natte omstandigheden voelen slijmzwammen zich meestal wel thuis op doorweekte stukken hout en stronken.
Verrassingen in de droogte (zaterdag 24 april 2021)
De beloofde regen was uitgebleven, en dat was direct te merken aan de knisperende bladeren en de harde, uitgedroogde klei. Toch werd al vrij snel op een sterk vermolmde stronk een groepje gewone zwavelkopjes (Hypholoma fasciculare) gevonden.
Voorjaarsverrassing (maandag 19 april 2021)
Op verschillende plaatsen in Friesland zijn cederbomen aangeplant. De meeste exemplaren staan in particuliere tuinen. En dat kan de reden zijn dat een begeleider van deze ceders, de cedergrondbekerzwam, in onze provincie nog niet was opgemerkt. Op 29 maart 2021 is daar verandering in gekomen.
Verlangen naar het voorjaar (zondag 28 maart 2021)
Wie als mycoloog langs bloeiende stinzenplanten loopt, voelt direct het verlangen naar typische voorjaarspaddenstoelen opkomen. Naast de bekende morieljes zijn er meer soorten die vooral in april en mei verschijnen.
Nog net op tijd (zaterdag 20 maart 2021)
Na een vorstperiode leek het met de paddenstoelen weer op gang te komen en de moeite waard te zijn naar een nog niet geïnventariseerd deel van het Leeuwarder bos te gaan. Een voorafgaande droge week, gecombineerd met een paar nachtvorsten, deed de hoop op veel soorten echter snel te niet.