Ontmoetingspark (Koudum) (zaterdag 16 oktober 2021)
Het Ontmoetingspark in Koudum is een park met bosschages en grasveldjes en door riet, berk en els omzoomnde waterpartijen, kortom afwisselend genoeg om naar paddenstoelen op zoek te gaan. Het Ontmoetingspark ligt in twee kilometerhokken (159-546 en 159-547), en uit beide kilometerhokken waren bijna geen meldingen van paddenstoelen bekend. Op voorhand was daarom de excursie al een succes. Het park leverde in kilometerhok 159-546 uiteindelijk 46 soorten op, en in kilometerhok 159-547 21 soorten.
Goud in de tuin (zaterdag 2 oktober 2021)
Soms heb je het geluk van toeval nodig. Omdat we moesten wachten op een werkgroeplid, begonnen we rond het nieuwe bezoekerscentrum te scharrelen. Normaliter zouden we waarschijnlijk niet naar de nieuw aangelegde tuintjes hebben gekeken. Gelukkig nu wel, want in enkele van de tuintjes stonden prachtig gele, oranje paddenstoelen. Ze hadden het uiterlijk van een wasplaat, maar verder was er geen enkele aanknopingspunt voor een naam.
Rasterhoffpark (Sneek) (zaterdag 25 september 2021)
Na anderhalf jaar was het eindelijk weer mogelijk om zonder enige beperking een excursie te houden. Op veel plekken leek het te droog te zijn voor paddenstoelen, en daarom werd gekozen voor het Rasterhoffpark in Sneek, een gevarieerd gebied dat een bewezen rijkdom aan paddenstoelen heeft. Bovendien, op houtsnippers was kort voor de excursie al de fluweelleemhoed (Agrocybe putaminum) gevonden. De fluweelleemhoed is in Friesland een zeldzame soort, en dat was reden genoeg om deze te willen zien .
Groots in het gras (zaterdag 14 augustus 2021)
Het was een geluk, dat we aan de rand van het bos tegen de eerste paddenstoel aan liepen, voordat de ogen naar de grond werden gericht. Op ooghoogte hing de elzenvlag (Taphrina alni) op een elzenprop te bungelen in de wind.
In de zomer op zoek naar de lisdoddefranjehoed (zondag 25 juli 2021)
In de eerste helft van juli werd Gosse Haga door Theun en Fimke Langenberg gewezen op kleine paddenstoeltjes op lisdodde in de vijver. Het lichtbruine paddenstoeltje, net boven de waterrand, was onmiskenbaar de lisdoddefranjehoed. Deze soort groeit vooral in de zomermaanden, en is tot nu toe in Friesland slechts een twintigtal keer gemeld. Vermoedelijk komt deze soort toch vaker voor. Kortom, in de zomer langs de vijvers op zoek naar deze pootjesbadende paddenstoel.
Drie nieuwe soorten op een vierkante meter (maandag 19 juli 2021)
Omdat er onlangs was gemaaid, hadden we de verwachting in plantsoenen groeiende paddenstoelen te kunnen vinden. Het bleek, echter, dat het gras in korte tijd alweer kniehoog was gegroeid. Daarom werd na een paar minuten besloten om het bos in te gaan, al kostte het een tiental minuten ergens, tussen de brandnetels, nog een begaanbare ingang te kunnen vinden. Uiteindelijk bereikten we dan op een kruising van enkele paden een open plek waar we naar paddenstoelen konden zoeken.
Tussen brandnetel en bereklauw (zaterdag 12 juni 2021)
In de zomermaanden is inventariseren in het Leeuwarder bos altijd een uitdaging, omdat manshoge brandnetels het loopje naar dode stammen vrijwel onmogelijk maken. Voordeel van de aanwezigheid van brandnetels is, dat je altijd tenminste één soort kunt opschrijven. Het gehele jaar door is het brandnetelvulkaantje (Leptosphaeria acuta) op dode brandnetelstengels te vinden.
De gevlekte schimmelkever (vrijdag 14 mei 2021)
Voor een inventarisatie-onderzoek is het Leeuwarder bos zo uitgestrekt, dat na vier jaar het uiterste deel van het bos langs de Dokkumer Ee nog niet bezocht was. Het werd dus tijd om ons op dit gedeelte te richten. Het was al snel duidelijk, dat laarzen onontbeerlijk waren. In deze natte omstandigheden voelen slijmzwammen zich meestal wel thuis op doorweekte stukken hout en stronken.